16 maart 2008 door Henk Boeke

Geen mutsje bij het slapen

"Wij Jonge Ouders" adverteert met slaapmutsjes voor baby's. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, omdat dat heel gevaarlijk kan zijn.

Deze maand adverteert het marketing-magazine "VM Magazine" van "Wij Jonge Ouders" (dat ook verbonden is aan de Blije Doos) voor baby-slaapzakjes met bijbehorende mutsjes. Leuk! Schattig! Maar wel helemaal fout, wat die mutsjes betreft.

Het setje wordt gepromoot voor baby's van 0 tot 4 maanden. Dat is opmerkelijk, omdat het algemene advies is om baby's alleen de eerste week na de geboorte (bij op tijd geboren baby's) met een mutsje te laten slapen. Te vroeg geboren baby's mogen navenant langer een mutsje dragen, maar dat is nauwelijks interessant omdat ze dan meestal in een couveuse liggen, waar mutsjes niet nodig zijn.

Het nadeel van slapen met een mutsje is dat de warmte niet weg kan, wat risicoverhogend is voor wiegendood. Voor baby's is het hoofd de belangrijkste warmtewisselaar.

Kortom: de advertentie van VM-Magazine c.q. "Wij Jonge Ouders", waarin gesuggereerd wordt dat je je baby tot 4 maanden een mutsje kunt opdoen bij het slapen, kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Lees ook: