10 april 2012 door Henk Boeke

Handeldrijvende ouders: opgepast!

Veel moeders die wat tijd over hebben, verdienen bij via Marktplaats of een eigen webwinkel. Dat is leuk, en kan extra inkomsten geven, maar er zijn wel risico's.

In deze barre economische tijden is het aanlokkelijk om een centje bij te verdienen via Marktplaats, of met een eigen webwinkel. Veel moeders doen dat, weten we. Maar het heeft wel risico's. We noemen er twee.

Marktplaats maakt kwetsbaar

Marktplaats.nl is handig om je spullen aan te prijzen, maar het feit dat je daar zo goed zichtbaar bent, maakt je tegelijkertijd ook kwetsbaar.

Een moeder met een uitkering bood via Marktplaats kinderwagens en andere baby- en kinderspulletjes aan. De fiscus zag dat (na een anonieme tip), en verhoogde haar inkomen met 11.000 euro (als 'resultaat uit overige werkzaamheden') en legde ook nog een boete op.

De moeder stapte naar de rechter, en betoogde dat er helemaal geen sprake kon zijn van 'overige werkzaamheden' omdat ze vanwege haar handicap helemaal geen werk kon verrichten. Ze had alleen maar advertenties geplaatst, wat je toch niet echt 'werk' kon noemen.

De Rechtbank Den Haag pikte dat niet, en vond dat ze wel degelijk aangifte had moeten doen over haar extra inkomsten (die volgens de rechter nog behoorlijk laag waren ingeschat). De naheffingsaanslag bleef dus gehandhaafd, evenals een deel van de boete, omdat ze de extra inkomsten bewust niet had opgegeven.

Kortom: geef uw inkomsten eerlijk op, en houd er rekening mee dat de fiscus meekijkt op Marktplaats.

Bron: Rechtbank Den Haag, 24-11-2011

Webwinkel-aan-huis is (misschien) een echte winkel

Het drijven van een webwinkel kán in strijd zijn met het bestemmingsplan van uw buurt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Den Bosch, over een online slijterij.

Volgens de rechter was die slijterij toch echt een winkel, ook al had hij geen 'ruimtelijke uitstraling' en kwamen er geen klanten op bezoek (wat volgens de Hoge Raad de criteria zijn voor 'een winkel').

Als deze uitspraak stand houdt in hoger beroep, kan dat grote gevolgen hebben voor alle webwinkels die vanuit huis worden gedreven, op plaatsen waar volgens het bestemmingsplan geen winkels gevestigd mogen zijn.

Kortom: houd er rekening mee dat uw webwinkel als een echte winkel beschouwd kan worden, met alle gevolgen van dien.

Bron: Rechtbank Den Bosch, 27-12-2011

Lees ook: