Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 oktober 2012 door Michael Kruyswijk

Heeft mijn ex gezag over mijn kind?

Hoe kom je erachter of je ex gezag heeft over je kind? Via het Centraal Gezagsregister. Ook handig als je wilt weten wie wettelijk verantwoordelijk is voor een ANDER kind.

Sinds kort zijn alle rechtbanken aangesloten op het nieuwe Centraal Gezagsregister, waarin wordt bijgehouden wie het ouderlijk gezag heeft over minderjarigen. Dit houdt in dat je bij elke rechtbank terecht kunt voor een uittreksel, ongeacht het geboortearrondissement. Voorheen hield elke rechtbank apart zijn eigen decentrale gezagsregister bij.

Zelf inzien of opvragen

Je kunt zelf het gezagsregister bij de rechtbank inzien of een uittreksel opvragen. Tussenkomst van een advocaat is daarvoor niet nodig.

Let op: niet alleen ouders kunnen deze informatie opvragen. Als een kind schade heeft toegebracht en je wilt weten wie de gezaghebbende ouder is in verband met de aansprakelijkheid, kun je eveneens het register raadplegen.

Uittreksel opvragen

Je kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk opvragen bij alle rechtbanken in Nederland. Je dient de volgende gegevens te vermelden: de naam van de minderjarige, de geboortedatum en de geboorteplaats.

Kosten

Voor het inzien van het register bij de rechtbank worden geen kosten berekend. Voor het opvragen van een uittreksel kunnen griffierechten in rekening worden gebracht. Dit laatste verschilt per rechtbank.

Lees ook: