Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 juli 1999 door Justine Pardoen

Het gevaar van kleine losse draadjes

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Laura moet haar verhaal even kwijt: de baby van haar nicht is een teentje kwijtgeraakt, omdat het afgekneld was door een loshangend draadje in een sokje. "Gelukkig wist zij dat je het draadje niet zomaar kunt verwijderen als zo'n teentje al bijna helemaal zwart is, omdat het kind dan aan bloedvergiftiging kan overlijden. Maar uiteindelijk is het teentje wel geamputeerd."

Simone en Ellen hebben het ook eens meegemaakt. Geen draadje, maar een lange haar zat om het teentje gedraaid. Ze waren er nog net op tijd bij. Bij de dochter van Conny raakte ooit een vinger in een dun lusje van een knuffel afgekneld.

Komt zoiets nu vaak voor? Volgens de Stichting Consument en Veiligheid (SCV), die dit soort ongevallen registreert, zal niet elke beknelling worden gemeld. Niet meer dan een paar keer per jaar komt een kind met een ernstig bekneld teentje of vingertje bij de spoedeisende hulp terecht. Een bekneld kind wil wel huilen, zodat de verlossing meestal op tijd komt.

Om ongevallen te voorkomen geeft de SCV allerlei voorlichtingsmateriaal uit dat via consultatiebureaus bij ouders terechtkomt. Over allerlei gevaren in en om het huis. Ook over lusjes aan knuffels, snoeren en koorden aan gordijnen, linten in bedjes en koordjes in kleding. Maar het gevaar van kleine losse draadjes in sokjes en slaapzakjes? Voor dat specifieke geval wordt in de brochures nog niet gewaarschuwd.

Door Horikx, wijkverpleegkundige in Amsterdam, weet zeker dat alle moeders van de kraamverzorgster te horen krijgen dat lange haren gevaarlijk zijn. "Als zo'n kleintje in je haren gegrepen heeft, moet je altijd die haren tussen de vingertjes vandaan plukken. Maar ja, een kersverse moeder moet wel meer. Zoiets vergeet je: je krijgt in die kraamtijd zo veel informatie! Als ze op het consultatiebureau komen, zeg ik ook niet zomaar: 'Mevrouw, denkt u nog wel aan lange haren of loshangende draadjes?' Vooral de badstoffen sokjes hebben van die losse draadjes. En koordjes? Als iemand vindt dat een Oilily-jasje zonder koordjes er minder leuk uitziet, wat moet je dan nog?"

Ruim een week na het bericht van Laura, vertelt Annelies haar verhaal. "Vannacht werd mijn kleine meid huilend wakker. Dat gebeurt nooit. Ik probeerde haar te kalmeren en tilde haar met slaapzak en al op, maar ze ging steeds harder huilen. Opeens dacht ik aan het bericht van Laura, en met het idee van 'het zal toch niet', heb ik haar slaapzak opengedaan en naar haar voetjes gekeken. Mijn hart klopte in mijn keel, want er zat in- derdaad een touwtje om twee van haar teentjes. Gelukkig was het nog maar net gebeurd, want haar teentjes waren rood en nog niet paars. Ik ben zo blij dat jullie me hierop attent gemaakt hebben. Dat het dan meteen gebeurt, dat geloof je toch niet. Heel erg bedankt, ook namens mijn kleine meisje dat daarna weer gauw in slaap is gevallen."