9 juni 1999 door Justine Pardoen

Hoe meer je weet, hoe minder je eet

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Eline is zwanger en woont in België: "Hallo. Ik maak me veel zorgen over het dioxine-schandaal. Op het journaal werd gezegd dat dioxine afwijkingen kan veroorzaken bij baby's. Ik voel me kwaad en machteloos. Probeer je zo gezond mogelijk te leven, krijg je dit. Vanaf 15 januari (het moment van de besmetting) kan ik besmet voedsel hebben gegeten. Dat is dus precies in de periode van de zwangerschap dat de belangrijke lichaamsfuncties worden aangelegd."

Er lopen veel vrouwen rond als Eline. Niet alleen in België, maar ook in ons land. Ze zijn zwanger, geven borstvoeding, voeden hun baby's met poedermelk, geven hun kinderen eieren, en soep en vlees, pudding toe. Kortom: ze leven gezond. Dachten ze.

'Wat kunnen we nu nog eten?' 'Wat kunnen we onze kinderen nog geven?' Ouders en aanstaande ouders zijn enorm bezorgd. Hoe minder ze weten, hoe groter de onrust. Hanneke maakt andere ouders erop attent dat sinds kort op NOS-teletekst een lijst te vinden is met verdachte voedingsmiddelen (pagina 810). Net als in Vlaanderen is er ook in Nederland een info-lijn geopend voor vragen over dioxine en voeding: 0800-1151 dagelijks tussen 9.00 en 21.00 uur.

Een kleine speurtocht op Internet levert een leerzame les op over dioxines. Het zijn giftige producten die onstaan bij verbranding. Al langer wisten we natuurlijk dat we dioxines binnenkrijgen via ons voedsel. Zo wisten we ook al dat elke vrouw die borstvoeding geeft, dioxines doorgeeft aan haar kind. Dioxines hopen zich op in het lichaamsvet en worden daarna bijna niet meer afgebroken. Maar de hoeveelheden bleken tot nu toe steeds beperkt en bovendien zijn de stoffen pas schadelijk voor het lichaam wanneer ze in het spijsverteringsstelsel terechtkomen.

Zolang de dioxines in het lichaamsvet zitten, is er dus weinig aan de hand, maar wanneer iemand vermagert en extra vet verbrandt, komen ze in het lichaam. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen dus nog maar beter niet aan de lijn doen, zodat de baby zo min mogelijk dioxines met de moedermelk meekrijgt.

Annelies: "Als je in het algemeen minder blootstelling aan dioxine wilt, dan zit er maar een ding op: minder dierlijke vetten eten." En nu dus helemaal. Maar soms zit het in onverdachte hoek. Josie: "Vandaag ben ik bij MacDonalds geweest en daar staan grote borden dat Fristi, Chocomel en Macshakes uit het assortiment genomen zijn vanwege het dioxine-schandaal in België. We dachten dat we ons nergens zorgen over hoefden te maken, maar van die Fristi en andere rommel gaat er hier wel een liter per dag doorheen!"

Zowel de Belgische als de Nederlandse overheid informeert haar burgers via Internet. De Vlaamse site-in-aanbouw 'Linkonet' is voor de gelegenheid geheel gevuld met 'links' over dioxine (zie http://www.linkonet.com).

Maar het beste kun je nog terecht bij de site van de Vlaamse commerciële zender VTM (http://web1.vtm.be/dioxine). Op elk moment dat je wilt kun je hier het televisiejournaal zien (met beeld en geluid dus) en de laatst aangepaste lijst met besmette levensmiddelen raadplegen. Hoe meer je weet, hoe minder je eet.