19 januari 2006 door Justine Pardoen

Hoe vermijd je de ochtend-stress?

Hoe vermijd je die vervelende ochtend-stress? Door een paar simpele regels in acht te nemen. Justine Pardoen zet ze voor u op een rijtje.

Heerlijk rustig was die kerstvakantie: geen ochtend-stress, geen lunch-pakketjes, geen gymkleren in de was, geen gesjees naar clubjes... De meeste ouders genoten daar net zo van als de kinderen. Al was het alleen maar omdat ze zichzelf minder hoorden zeuren en drammen.

Wat zou het mooi zijn om die rust te kunnen handhaven, ook nu het harde leven weer is begonnen. Kan dat? Ja, dat kan.

Opschieten

Sommige kinderen zijn 's ochtends niet vooruit te branden. Natuurlijk moeten ze op tijd naar school of naar de crèche, maar vaak wil je ook zelf niet te laat op je werk zijn. Geïrriteerd snauwen en commanderen als een dril-sergeant komt in de beste families voor, maar leuk is het natuurlijk niet.

Haasten is slecht voor alles en iedereen. Ook voor de gezondheid, want wie geen tijd heeft om fatsoenlijk te ontbijten, begint de dag al met een achterstand.

Voor wie zich wil voornemen om het dit jaar anders te doen, geven we hieronder een paar praktische tips. De belangrijkste daarvan is om kinderen zelf een eigen taak in de ochtend-routine te geven.

's Avonds (1): voorbereidingen in de keuken

 • Neem elke avond voor het naar bed gaan tien minuten de tijd om je te concentreren op de volgende dag. Je geest is nu rustig. Schrijf alles op wat je de volgende dag moet doen en wat je niet wilt vergeten. Reserveer daarvoor een klein notitieboekje dat een vaste plaats krijgt in de keuken.
 • Verzamel de schooltassen en sporttassen van de komende dag. Doorzoek alle tassen op nieuwsbrieven van school, verwijder etensresten, en was de broodtrommeltjes af. Doe klamme gymkleren in de wasmand.
 • Ruim de keuken op. Het is demotiverend om 's ochtends in een keuken te komen waar nog de geur van het eten van de vorige dag hangt. Beginnen in een schone, opgeruimde keuken voorkomt dat je 's ochtends energie verspilt.
 • Dek alvast de ontbijttafel (tenzij er katten of honden in huis zijn, want dan is het niet hygiënisch in verband met rondvliegende haren of beesten die over de tafel lopen).

's Avonds (2): in de slaapkamer

 • Zorg dat je kinderen weten wat ze de volgende dag moeten aantrekken. Check de sokken- en de onderbroekenlade, en leg voor kleine kinderen alvast hun kleren klaar. Als je zélf moeite hebt met 's ochtends kleding uitkiezen, leg dan ook voor jezelf alvast de avond vantevoren klaar wat je wilt aantrekken.
 • Zet de wekker tien minuten eerder dan je gewend was. Gebruik daarvan 5 minuten om meer tijd te hebben om wakker te worden, en 5 minuten om eerder te beginnen met het ochtend-ritueel.
 • Overweeg om 's avonds onder de douche te gaan, in plaats van 's ochtends. Bovendien is er niets heerlijker dan schoon naast je partner het bed in te kruipen...
 • Probeer de dag af te sluiten met een goed gevoel. Over jezelf, je kinderen, je partner en je huis. Als je merkt dat je ontevreden bent, probeer dan om erachter te komen waar dat aan ligt. Ga ervan uit dat jij daar zelf iets aan kunt veranderen en vermijd de gedachte dat het aan iemand anders ligt.
 • Ga niet te laat naar bed.

's Ochtends: opstaan en ontbijten

 • Leer je kinderen hun bed op te maken voordat ze aan het ontbijt komen. Als ze hun kamer verlaten, moeten ze de gordijnen openen en het licht uitdoen.
 • Leer je kinderen dat ze hun eigen bord en beker naar de keuken brengen als ze klaar zijn met hun ontbijt. Niet alleen éten is belangrijk voor een goede start van de dag, maar ook drinken. Let erop dat je kind minstens één beker drinkt (water, melk, sap, of thee). Sla ook zelf geen ontbijt over; geef het goede voorbeeld.
 • Ga bij de kinderen aan tafel zitten. Ook dáár kun je de boterhammen voor de broodtrommeltjes smeren! Probeer de sfeer rustig en ontspannen te houden (grapjes maken mag), zodat de kinderen trek hebben in hun ontbijt. Houd zelf de tijd in de gaten, zonder er woorden aan te vuil te maken. Bedenk dat veel kindermagen gaan protesteren bij eten onder tijdsdruk.
 • Als het even kan, moeten kinderen de tijd krijgen om nog even naar de wc te gaan voordat ze het huis verlaten. De meeste kinderen vinden het namelijk niet fijn om op de school-wc te poepen. Als ze leren om elke dag routine-matig naar de wc te gaan na het ontbijt, kun je ze gemakkelijker helpen bij dit onderdeel van de dagelijkse hygiëne. Daar moet dan wel tijd voor zijn: neem die ook, en help je kinderen eraan te denken.
 • Zorg dat iedereen zelf zijn schooltas inpakt: leer een kind vanaf groep 3 om zelf te controleren of alles in de tas zit. Eten? Drinken? Gym-kleren? Hoe strikter je je houdt aan een vaste dagelijkse regelmaat in het uitvoeren van taakjes, hoe beter het gaat. Oefening baart kunst!