Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

28 oktober 2010 door Henk Boeke

Houd kleine kinderen weg bij de baby

Eerder publiceerden we "Tien gouden tips voor uw kraambezoek". Die tips gingen vooral over 'rust'. Maar ook de gezondheid van moeder en kind zijn belangrijk!

Kraambezoek is leuk, en kleine kinderen zijn reuze nieuwsgierig naar pasgeboren baby's. Toch zouden we willen adviseren om kleine kinderen liever niet mee te nemen op kraamvisite, en als u dat wel doet, ze niet al te dicht in de buurt van de kersverse baby te laten komen. Doe je dat wel, dan kunnen er situaties ontstaan zoals de volgende, waar we bijna dagelijks mee geconfronteerd worden:

Gisteren is ons zoontje (5 dagen oud, geboren na 38 weken) bewonderd door een nichtje en een neefje. Het neefje had net de waterpokken gehad. Het nichtje had 2 jaar geleden op de leeftijd van 6 maanden al waterpokken gehad. Ze was wel verkouden en heeft de kleine aangeraakt en een hele tijd boven de wieg staan kijken.

Helaas blijkt ze nu toch weer de waterpokken te hebben. Ik maak me nu ernstige zorgen over mijn zoontje. Wat kan ik nog doen?

Probeer het je voor te stellen: zo'n proestende peuter met een snottebel, die zich liefdevol over de pasgeboren baby buigt en er ook nog wat aan gaat plukken. Heel schattig, maar niet handig... Zeker wanneer zo'n kind ook nog een kinderziekte onder de leden heeft.

In de praktijk valt het meestal wel mee (net zoals je 9 van de 10 keer niet aangereden wordt wanneer je blind de straat oversteekt) maar het echte probleem is de pas bevallen moeder. Die kan zich – getuige de bovenstaande vraag – echt zorgen maken. En of die zorgen nou terecht zijn of niet, dat doet er niet toe. Elke kraamvrouw heeft gewoon recht op een zorgeloze kraamtijd.

Dus: houd kleine kinderen weg bij pasgeboren baby's. Dat is wel zo veilig, en het voorkomt dat de kersverse moeder zich zorgen gaat maken. Met 'pasgeboren baby's' bedoelen we: baby's die echt net geboren zijn, van een paar dagen oud. Na een paar weken loopt het allemaal zo'n vaart niet meer (hoewel je natuurlijk nog steeds moet blijven oppassen als het kinderbezoek met snottebellen of kinderziektes loopt). Eigen kinderen staan hier verder los van. Daar maken kraamvrouwen zich beduidend minder zorgen om.

Mocht het toch gebeurd zijn, dat er kinderbezoek is geweest waar u zich als kraamvrouw zorgen over maakt, dan zit er niets anders op dan goed opletten of de baby niet ziek wordt. Je kunt dat herkennen aan koorts (of juist een ondertemperatuur), niet meer willen drinken, suf worden, etc. Bel in dat geval meteen de dokter.

Voor meer informatie, zie: Tien gouden tips voor uw kraambezoek.

Lees ook: