Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

10 maart 2009 door Henk Boeke

Identificatie van spermadonors en eiceldonors

Vorige week publiceerden we een artikel over de emotionele aspecten van sperma-donatie. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de wet?

Vanaf 1 juni 2004 moeten sperma- en eiceldonors hun identiteit laten registreren. Dit besluit is onder andere genomen omdat het VN-verdrag van de rechten van het kind zegt dat elk kind, dus ook een donorkind, het recht heeft om te weten van wie het biologisch afstamt.

Bij registratie in het Centraal Register van een donor worden onder andere de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) en het burgerservicenummer van de donor vastgelegd, zodat een kind na zijn of haar 16e verjaardag toegang kan hebben tot deze gegevens.

Daarnaast worden ook niet-identificeerbare gegevens, zoals gezondheid en fysieke en sociale kenmerken, in het donor-register vastgelegd.

NAW-gegevens opvragen

Als een kind daar behoefte aan heeft, kan het kind contact opnemen met zijn of haar donor. Het kind kan immers de NAW-gegevens van zijn of haar donor opvragen, na zijn of haar 16e verjaardag.

De ouders van het kind kunnen de donorgegevens niet opvragen, ook niet als het kind 16 jaar is.

Behandelend artsen kunnen de medische gegevens van de donor opvragen (als daar een medische noodzaak voor is). Als die medische gegevens niet duidelijk zijn, kan de arts ook de NAW-gegevens krijgen om zelf contact te kunnen leggen met de donor, om aanvullende medische gegevens te achterhalen. Het zal dan bijvoorbeeld gaan om erfelijke afwijkingen en ziektes.

Donorpaspoort opvragen

De wensouders kunnen voor, of tijdens, of na het ontstaan van een zwangerschap een zogenaamd 'donorpaspoort' vragen van de donor. Daarin staan de niet-identificeerbare gegevens.

Het donorpaspoort is dus niet een document dat via het Centraal Register kan worden opgevraagd. Een spermabank kan wel een dergelijk document verstrekken.

Omgangsrecht

Inmiddels zijn er al juridische procedures gevoerd door donoren die omgang wilden hebben met de kinderen die uit hun sperma of eicellen geboren zijn. Dat hoeft natuurlijk geen enkel probleem te zijn, maar wensouders moeten wel weten dat ze met zo'n verzoek geconfronteerd kunnen worden.

Meer informatie

Voor meer informatie: zie www.freya.nl.

Over de emotionele aspecten publiceerden we: Is het schadelijk voor een kind om geen contact te hebben met zijn donor?

Lees ook: