Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 april 2000 door Justine Pardoen
Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.
Het is een verdeeld genoegen als je merkt dat je kind wordt uitgenodigd voor een verjaarspartijtje. Leuk voor je kind, maar soms zorgwekkend voor de achterblijvende ouders. "Hoe doen jullie dat?", wil Linda weten, "als je kind ergens mee naartoe mag waar ze met de auto heengaan? Mijn zoon mag mee naar zo'n overdekte speeltuin. Dan gaan ze dus over de snelweg. Is het gek dat ik wil weten of ze al die kinderen wel veilig vervoeren?"
"Het liefst zou ik nog een rijvaardigheidstest zien", grapt de bezorgde moeder met zelfspot. Ze vindt het erg eng om haar kind zomaar bij een vreemde in de auto te laten stappen. "Of ben ik nou zo'n overbezorgde tut?" vraagt ze op het Forum van Ouders Online.
Het zoontje van Mieke is een keer vervoerd met z'n achten in een auto: drie kinderen op de voorstoel en vijf achterin. Mieke: "Ik was zo pissig dat ik -- met het zweet op mijn rug -- de moeder er op het schoolplein op aansprak. Het enige wat ze, dom hinnikend, uitbracht was: 'Nou we zijn de politie toch niet tegengekomen?'. Was dat maar wel zo!" Ooit liet Mieke haar kind niet meegaan met een feestje omdat ze er niet op vertrouwde dat de begeleiding deugde. Natasja biedt altijd zichzelf en haar auto aan om mee te helpen met het vervoer.
Alle ouders zeggen tegen elkaar dat ze het heel normaal vinden als je zou vragen hoeveel kinderen er in de auto vervoerd worden. En hoeveel begeleiders er mee gaan. Vragen kan natuurlijk altijd, maar wat doe je als het antwoord je niet zint? Dan kun je kiezen: je kind gaat niet mee, je wordt zo'n ouder die zelf altijd overal mee naartoe gaat om de kinderen te vervoeren of te begeleiden, of je doet je ogen dicht en wacht geduldig af.
Anne: "Mijn dochter bleek achteraf eens samen met een ander meisje in de kofferbak te zijn vervoerd. Toen ik er later iets over zei, vertelde die moeder dat ze dat met haar eigen kinderen ook zo vaak deed." Paul: "De achtjarige jongen die staand in een cabriolet over de snelweg vervoerd werd, vond dat wel de leukste belevenis van het verjaarsfeestje! Je houdt je hart toch vast..."
Overdrijven deze ouders? Volgens een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland niet: "Je wilt soms gewoon niet weten hoe kinderen vervoerd worden. Ik denk wel eens: de meeste ouders houden niet van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat kinderen, vooral tijdens korte ritjes en dit soort uitjes -- denk ook aan de ritjes naar sportwedstrijden -- heel vaak onbeschermd vervoerd worden."
Toch hebben de bezorgde ouders de wet niet aan hun kant. Het is niet verboden om meer kinderen mee te nemen dan er echte zitplaatsen zijn. Vervoer van kinderen in een gewone auto valt onder de Wegenverkeerswet 1994 en die zegt niets over het aantal te vervoeren kinderen op de achterbank. Veilig Verkeer Nederland: "De wet zegt alleen dat alle gordels die er zijn, ook daadwerkelijk gebruikt moeten worden. Het is niet aan te bevelen om vijf kinderen op de achterbank in drie gordels te doen, maar zolang je geen officiële taxi bent, is het niet verboden."
Alles mag dus eigenlijk. Mits je de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengt. De woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland benadrukt dat zij sommige ouders ook liever eerder zouden willen aanspreken op hun rijgedrag dan op de voorzieningen in hun auto: "ik zie wel eens een manier van rijden waarbij je je afvraagt of die mensen wel weten wat ze aan boord hebben."
Veilig Verkeer Nederland erkent dat de wet op zichzelf dus niet zorgt voor voldoende veiligheid voor het vervoer van kinderen. "Veel wordt overgelaten aan de verantwoordelijkheid van ouders. Wij krijgen dan ook vaak bezorgde ouders aan de telefoon. De medewerkers van onze klantenservice luisteren naar hun verhaal, denken mee en sturen een folder."
De folder tipt om als ouder eerst zelf na te gaan of het vervoer veilig zal zijn. Of ieder kind in een eigen autostoeltje zit of vastzit met een eigen gordel. Ook krijgen ouders het advies om te vragen of en welke verzekeringen voor inzittenden er zijn afgesloten. En tot slot: 'neem geen genoegen met vervoer van uw kind dat volgens u niet veilig gebeurt'.
Maar de wijze raad blijkt in de praktijk niet te werken. Dat weet ook Veilig Verkeer Nederland: "Op scholen en bij sportverenigingen kun je het wel in het algemeen aankaarten. Maar vaak blijkt het veilig vervoeren van jouw kind moeilijk bespreekbaar te zijn. Mensen worden dan heel onaangenaam: hebben ze een leuk partijtje georganiseerd, gaan er een paar ouders moeilijk doen. Er zit dan inderdaad niets anders op dan zelf te gaan rijden."
Linda tipt tot slot nog een betaalbare goochelaar: hij goochelt de hele middag en komt aan huis.
was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is specialist op het gebied van jeugd en media. Ze wordt regelmatig 'ingevlogen' door scholen, wanneer zich akelige incidenten hebben voorgedaan.