Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

6 oktober 2020

Je baby dragen in de herfst en winter: hier kun je op letten

Het is heerlijk om naar buiten te gaan met je baby in de draagdoek of draagzak. Maar in het najaar kan het best lastig zijn om je baby er goed in te krijgen met dikke truien en jassen. Hoeveel kleding moet je kindje bijvoorbeeld aan? Anouk Pross is draagconsulente en geeft in dit artikel fijne tips om je baby te dragen in de herfst en winter.

Baby dragen in de herfst en winter

In de herfst en winter je baby in de draagzak of draagdoek kan prima. Maar het kan wel een gedoe zijn om je baby goed erin te krijgen met die dikke vesten en jassen. Draagconsulente Anouk: “Of je nu kiest voor een draagdoek of draagzak, het is niet ideaal om je baby te dragen over dikke kleding. Door dikke truien en jassen wordt het een stuk lastiger om je baby goed aan te spannen in de draagzak of draagdoek. Een goede oplossing daarvoor is een draagjas.”

Wat moet een baby aan in de draagzak of draagdoek?

Zelf kun je goed aanvoelen hoeveel kleding je moet dragen om jezelf warm te houden maar je baby kan dit nog niet duidelijk maken. Hoeveel kleding moet je baby aan in de drager als je in de kou naar buiten wilt? Draagconsulente Anouk: “Hier gaat een belangrijke vuistregel op: trek je kindje aan wat jij ook aan hebt. Doe daar dus geen extra shirtje of vestje overheen maar reken de draagdoek of draagzak mee als laagje. Dit gaat op voor de kou, maar ook voor de warmte. En, dit klinkt misschien gek, liever iets te koud dan te warm. We zijn een beetje gewend om kindjes zo warm mogelijk aan te kleden, maar warmtestuwing is gevaarlijker dan een beetje te koud. Zorg altijd dat er voldoende luchtcirculatie is rond het gezichtje van je baby. Een kindje 'wegstoppen' of beschermen met een jas is gevaarlijker dan iets meer kou. Lekker een mutsje op het hoofdje maar een frisse neus is juist goed. Daarnaast profiteert je baby ook van jouw lichaamswarmte. Wel is het ideaal om bijvoorbeeld beenwarmers te hebben over de beentjes en voetjes en als het echt kouder wordt is een extra paar sokjes of (kunst)leren slofjes soms een ideale oplossing.”

Draagvest of draagjas: ideaal in de herfst en winter

Tegenwoordig is het aanbod draagvesten en -jassen niet meer op één hand te tellen. En dat is niet zonder reden. Het is vooral de ideale oplossing tijdens de herfst en winter. Draagconsulente Anouk: “Een draagjas of draagvest heeft altijd de voorkeur ten opzichte van knopen over dikke kleding. Dit heeft twee redenen. Allereerst spant het makkelijker aan (zowel de doek als de drager) over minder dikke kleding. En ten tweede: als je vanuit de kou naar binnen gaat en je kindje is in slaap gevallen, kun je laagjes uitdoen en zit je niet binnen met een dikke jas én een slapende baby. Heb je geen draagjas, gebruik dan je eigen jas zonder die dicht te doen met een grote sjaal of omslagdoek over je kindje, maar zorg er altijd voor dat er voldoende luchtcirculatie blijft.”

Het klinkt als een dure aankoop zo’n draagjas, vooral omdat je hem tijdelijk zult gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig draagjassen voor verschillende budgetten. En Anouk heeft nog een tip: “Ik heb er altijd voor gekozen om een draagjas te nemen die ik ook gewoon gebruik zonder dat ik mijn kindje draag. Zo hoefde ik er alleen de 'insert' in te doen  als ik mijn kindje bij me droeg. Maar dan was het ook een mooie jas als ik die zonder kind aan had.”

Rugdragen in de winter

Baby’s groeien als kool en op een gegeven moment worden ze te zwaar om op je buik te dragen. Dan kan rugdragen de uitkomst zijn. Maar dat is al best een uitdaging met weinig kleding aan. Hoe werkt dat in de herfst en winter? Voor korte wandelingen kun je prima rugdragen op koude dagen, bijvoorbeeld met een dikke omslagdoek over je baby heen. Maar voor lange wandelingen zal het minder prettig zijn. Anouk: “Een dikke winterjas maakt je bewegingsvrijheid kleiner en je kindje dan ook nog op je rug krijgen is een hele opgave. Veel mensen lukt het daarom niet of nauwelijks. Ik raad het daarom eigenlijk altijd af, ook omdat je geen laagjes uit kunt doen als je kindje in slaap valt en je wel naar binnen gaat. Bovendien mist je kindje ook jouw warmte in de doek als er een dikke jas tussen jullie zit. Er zijn tegenwoordig ook draagjassen en -vesten die de mogelijkheid bieden om te rugdragen. Als je dit van plan bent, kun je daarop letten bij de aanschaf van een draagjas of -vest.”

Dit artikel is samen met draagconsulente Anouk Pross geschreven.