24 januari 2009 door Grace Dias

Kies je eigen richting, leid het leven dat je wilt

Het leven van de moderne moeder is er niet gemakkelijker op geworden. Te veel keuzes, te veel taken. Grace Dias geeft tips voor verbetering.

Hedy d'Ancona zei eens dat het leven voor haar vroeger veel simpeler was dan voor haar dochter nu. Je bleef als vrouw thuis of je ging werken, maar dan was er altijd oma of een oppas aan huis voor de kinderen. Er was veel minder te regelen en er waren minder keuzes te maken.

Nu is dat anders. We hebben toegang tot zoveel meer. Elk product en elke dienst is beschikbaar in vele varianten: opvang en scholen, vakanties, auto's, huizen en hypotheken. Wat wil jij en wat past het beste bij jou?

Zelfs kleinere beslissingen zijn niet langer simpel. Neem je een wandelwagen of een Bugaboo? Een gewone fiets met zitjes, een uitgebouwde fiets of toch een bakfiets? Op welke en hoeveel sporten gaat je kind en hoe zit het dan met muziekles? En dan is er nog de jacht op kleren, elk seizoen weer. Allemaal aantrekkelijke dingen die ons verleiden tot steeds meer en steeds luxer.

We willen wat anderen ook hebben: spullen, kansen, zelfs talenten. We winnen aanzien en waardering: met een mooiere keuken, met slimme of getalenteerde kinderen, met een studie en een aantrekkelijke baan. We willen zijn zoals die leuke vrouw op het schoolplein, die met gemak alles voor elkaar lijkt te hebben. We willen haar opgeruimdere huis én haar groenere gras.

Het is goed om doelen te hebben om naar te streven, soms zelfs om hard voor te werken. Tenslotte is het fijn om lekker te genieten van wat we bereiken en van onze aanwinsten. Want doen we dit niet (of niet genoeg), dan verspillen we kostbare tijd, energie en moeite.

Alles bij elkaar kun je veel tijd kwijt zijn aan taken die je, soms zonder goed overdenken, op je neemt. Omdat het ooit een goed idee of vanzelfsprekend leek. Tel de extra uren voor je werk, in het huishouden, aan klusjes voor school en hulp aan anderen, voor het heen en weer rijden naar winkels, sport- en sociale clubjes maar eens bij elkaar op. Vraag je eens af of al die zaken opleveren wat je voor ogen had. Of zijn ze in plaats van een lust toch ook vaak een last? Misschien zelfs ballast.

Want zijn het dingen waar je niet buiten kunt? En staat de inspanning die je ervoor levert, wel in verhouding tot wat het je oplevert? Of breng je je zoon naar een sport die hij allang niet zo leuk meer vindt en vindt je dochter haar overvolle klerenkast minder belangrijk dan jij? Als je te veel tijd steekt in je werk of je huishouden, vraag je dan eens af: geeft dit jou en je gezin echt een fijner en plezieriger leven?

Het leven kan rustiger, overzichtelijker en prettiger zijn met minder zaken aan je hoofd. Je hoeft daarvoor heus niet zoveel op te geven. Je hoeft slechts te beslissen op welke zaken jij wilt focussen.

Hoe doe je dat?

1. Bepaal wat voor jou en je gezin op dit moment het allerbelangrijkst is. Stel dat dit meer rust, aandacht voor elkaar en meer genieten is. Maak hiervan je prioriteiten. Alle andere dingen worden dan bijzaken.

2. Geef je prioriteiten meer en de bijzaken minder van je tijd. Zijn er zaken en taken die je tijdelijk of helemaal kunt schrappen? Kom je te weinig toe aan rust en heb je zin in een dag zonder verplichtingen? Sla de clubjes, het koken en het bad dan eens over. Er zijn sowieso veel huishoudelijke en andere taken die je echt niet elke dag of grondig hoeft uit te voeren. Maak het jezelf eens gemakkelijker.

3. Schrijf je prioriteiten op en hang ze ergens op waar je ze steeds tegenkomt. Gebruik ze als ijkpunt. Kijk ernaar voordat je beslissingen neemt die de rust kunnen bedreigen, om energievretende verleidingen te weerstaan, voor je ja zegt op verzoeken of als je binnen of buitenshuis te hard werkt.

4. Maak bewust tijd voor je prioriteiten. Neem af en toe een gezamenlijke niets-moet-dag en doe alleen waar je zin in hebt. Doe iets leuks buitenshuis of kruip een middag op de bank. Maak het een dag van boekjes lezen en tv kijken, van stoeien en gapen, van kietelen en soezen onder een groot dekbed. Of verzin je eigen speciale rituelen: bak toverkoekjes of dineer met patat op heus servies en met limonade in wijnglazen. Je zult zien dat jullie er elke keer weer naar uitkijken en het zijn deze eigen, speciale dingetjes die je kinderen niet snel zullen vergeten.

5. Deel je prioriteiten en de beslissingen die je hiervoor neemt met je gezin. Maak het tot een gezamenlijk doel, jullie gezinsmissie. Zo kunnen jullie elkaar helpen herinneren aan wat belangrijker is en wat jullie blij maakt.

Leef je leven zo lekker en luxe als je zelf wilt, maar leg de nadruk op je echte wensen. Volg je eigen pad, kies jullie eigen richting, dan maak je het gras het groenst bij jezelf.