28 juni 2002 door Justine Pardoen

Kotsen op de achterbank

Zomervakantie is: lange autoritten en kotsen op de achterbank. Wat kun je daaraan doen?

De reis naar de zon-bestemming is voor veel ouders een gruwel. Geen voorpret voor Patrick: "Binnen een half uur zitten er twee witte kopjes ziekelijk voor zich uit te staren, tot de maaltijd er met veel hoesten en proesten weer uitkomt." Patrick heeft alles al geprobeerd, maar niets helpt.

Ouders tippen gemberpoeder in capsules ("Gewoon bij de apotheek laten maken") en zo nu en dan een dropje. Niet te moe op reis en regelmatig, maar licht eten. Zorg voor koelte. Laat je kind niet lezen in de auto en zet hem zo hoog dat hij goed naar buiten kan kijken, ook vooruit. Niet roken in de auto, maar ook niet eten. De geur van rijstwafel of banaan alleen al...

Veel ouders zeggen dat homeopathie helpt. Frans Kusse, homeopatisch arts in Amsterdam, weet zo al veertig middelen die in aanmerking komen. "Even uitzoeken wat bij jouw kind past."

Wagenziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Kusse: "Het is een fijn samenspel met je ogen en het gevoel dat je grond onder je voeten hebt. Bij kinderen is het evenwichtsorgaan minder gerijpt. Meestal groeien ze eroverheen, maar sommigen zullen ook later bijzonder gevoelig blijven voor veel beweging en scherpe bochten." Afzien en alles proberen dus maar. Desnoods een ander merk auto: eentje die minder deint.

Lees ook: