Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 februari 2012 door Justine Pardoen

Leer praten met je baby (0-3 mnd)

Wat leverde de 9-Maandenbeurs op, dit jaar? Het ene onzinproduct na het andere. Met 1 uitzondering: een DVD om te leren praten met je baby. Geweldig!

De 9-Maandenbeurs is echte emotie-business, gebaseerd op de behoefte van ouders om 'het beste voor hun kind' te willen. De meeste producten die daar gepresenteerd worden zijn nergens voor nodig, behalve dat je er misschien een goed gevoel van krijgt. (Zie het verslag van Editie-NL.)

Maar er was één product dat eruit sprong: de DVD Dunstan Babytaal. Eigenlijk zouden alle pasgeboren-babyouders 'm moeten hebben. Koop 'm zelf of neem hem mee als kraam-cadeau.

Alle baby's huilen

De meeste baby's huilen veel in de eerste drie maanden. Dat is nu eenmaal wat baby's doen, omdat ze niet anders kunnen, behalve eten, slapen en poepen. En zo kom je die tijd dan ook door: met voeden, troosten, wat afleiding bieden, en je baby op het juiste moment laten slapen.

Maar soms werkt dat allemaal niet, en ben je radeloos met een baby die alleen nog maar lijkt te huilen.

Een huilende baby doet een enorm beroep op je. Wat wil-ie nou? En wat kan ik doen om 't hem (m/v) naar de zin te maken? Je begrijpt je baby niet; honger is het niet, want hij heeft net gedronken. Maar wat is er dan wel? Pijn, krampjes, moe?

Diep ongelukkig

Huilen is een vorm van communicatie. Je baby huilt omdat er iets is. Sommige ouders zeggen dat ze verschillende huiltjes kunnen onderscheiden, maar de meeste ouders horen alleen maar gegil. Daar word je niet vrolijk van, en het grijpt diep in.

Als je niets kunt doen om je baby tevreden te stellen, word je zelf diep ongelukkig. Zelfs jaren na dato kunnen ouders van een huilbaby nog steeds de pijn in hun buik voelen als ze een andere baby horen huilen, ook al is hun eigen kind inmiddels al toe aan zijn eindexamen.

Wat zou het daarom fijn zijn als je kon begrijpen wat je baby nou eigenlijk bedoelt met dat gehuil...

Vijf huilklanken

En dan is er ineens een moeder ergens in Australië, die in het huilen van haar pasgeboren baby vijf verschillende soorten huiltjes ontdekt, met elk een eigen betekenis. Patricia Dunstan heet ze, en ze vertaalde die huiltjes naar vijf klanken die nu bekend staan als de Dunstan Babytaal. Ze deed onderzoek, ging het andere ouders leren, schreef erover, en maakte een DVD die nu ook in Nederland te koop is.

De DVD leert je in minder dan een uur de taal van een baby in zijn eerste 3 maanden:

  • Neh = honger;
  • Owh = slaap;
  • Heh = ongemak, zoals een volle luier;
  • Eh = een boertje dat in de weg zit;
  • Eairh = pijn, zoals bij krampjes.

Bijzonder! Volgens Dunstan communiceert iedere pasgeboren baby met deze vijf geluiden. Of hij nu in Australië is geboren, of in China, of bij ons. Niet machteloos maar nieuwsgierig Zodra je die huilklanken eenmaal hebt leren onderscheiden, is het nog maar een fluitje van een cent. Nog voordat je kindje gaat huilen, in het eerste stadium, hoor je al wat er aan de hand is. De klanken zijn het beste te horen aan het begin van het huilen. Als je dan kunt reageren op de behoefte die je kind kenbaar maakt, en je baby reageert daar goed op, dan versterkt dat de relatie enorm. Je baby huilt met de verwachting dat jij weet wat er moet gebeuren, en jij kunt erop vertrouwen dat je doet wat nodig is in dat geval. Huilen maakt dan niet machteloos, maar nieuwsgierig.

Ja, het klopt!

Ik bekeek de DVD en herkende die vijf huilklanken meteen. Ik dacht: ja, het klopt! Ik voelde me ineens een babyfluisteraar.

Zelfs mijn borsten konden het zich herinneren. Bij de Neh-klank op de DVD kregen ze opeens weer een toeschietreflex.

En ik dacht: wat had ik die DVD graag gehad toen ik nog zelf baby's had, en soms onzeker werd omdat ik niet begreep wat ze wilden. Wat zou het nuttig zijn geweest als ze op het consultatiebureau hadden laten zien – en horen – wat dat huilen betekent. En wat was het leuk geweest als ik die DVD van een vriendin gekregen had.

Alles wat je echt nodig hebt

Kortom: vergeet de ergonomische nagelknippertjes, de babyfoons die op afstand de kamertemperatuur meten, en de luxe babywagens. Voor 22 euro heb je alles in huis wat je echt nodig hebt.

Lees ook: