13 maart 2005 door Henk Boeke

Lente-uitjes voor dreumesen, peuters en kleuters

Waar ga je heen met je dreumes, peuter of kleuter als de lente begint te kriebelen? Elke provincie kent zijn eigen hoogtepunten; super-bekend of hoogst geheim.

Groningen: Landgoed Nienoord, Leek

Meer informatie

Landgoed Nienoord in Leek is een echt familiepark, voor kinderen van alle leeftijden. Met onder andere: een kinderboerderij voor de allerkleinsten, modelspoorbanen met rijdende treintjes (binnen en buiten!), radiografisch bestuurbare bootjes, een trekkertocht, en een fantastisch klim- en speelpark met klimkastelen en glijbanen.

Friesland: Kinderboerderij "Naturij", Drachten

Meer informatie

De Naturij aan de rand van Drachten is niet zomaar een kinderboerderij. Het is een bos-achtig gebied van maar liefst 7 hectare, met -- natuurlijk -- heel veel dieren, een grote speeltuin met veel speeltoestellen, een vlinderhuis, een midget-golfbaan, een thematuin en recreatiepaden die van het ene dierenverblijf naar het andere leiden.

Drente: Kabouterland, Exloo

Meer informatie

Kabouterland in Exloo is een leuk dagje uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen, zowel binnen als buiten. In de onderaardse gangen van het reusachtige konijnenhol kun je als je heel stil bent het leven van de Kabouters en hun vriendjes bespieden.

Overijssel: Natuurgebied De Wieden

Meer informatie

De Wieden is een waterrijk natuurreservaat van 5676 hectare, gelegen tussen Vollenhove, Blokzijl, Steenwijk en Meppel. Maak een onvergetelijke boottocht over de uitgestrekte wateren, en ga met een schepnetje op zoek naar waterdiertjes. Het bezoekerscentrum heeft enthousiaste medewerkers die u precies kunnen vertellen wat u allemaal voor leuks met uw kinderen kunt doen. Een ouder vertelt: "De kinderen (3 en 6) kregen een kom, een visnet en een plaat met wat er in de Wieden zoal in het water leeft. Ze konden veilig op ontdekkingstocht. Lekker avontuurlijk! Na de tocht mochten ze alles onder een microscoop en met een loep bekijken."

Flevoland: snelboot van Almere naar Huizen (vv)

Meer informatie

De snelboot van Almere naar Huizen (en terug) is een van de spectaculairste belevenissen voor kinderen in Flevoland. Opstappen in Almere Haven en dan met een rotvaart naar Huizen, aan de overkant van het Gooimeer. Lekker buiten aan dek, de haartjes steil overeind: dikke pret! Zodra het weer wat warmer wordt, is er veel te zien, waaronder zeilboten, surfers en speed-boten. Kinderen vinden het ook maar gek dat je je fiets mee kunt nemen. Eenmaal aangekomen in Huizen, kun je aan de kade heerlijk lunchen en ijsjes eten. Let op: kijk eerst op www.aqualiner.nl op welke dagen de boot wel en niet vaart.

Gelderland: De Apenheul, Apeldoorn

Meer informatie

De Apenheul in Apeldoorn is natuurlijk de attractie bij uitstek om met kleine kinderen naartoe te gaan. Een ouder vertelt: "Ons dochtertje van 2 had de dag van haar leven! Er kwamen zelfs aapjes op haar hoofd zitten, die heel brutaal haar elastiekje uit haar haar haalden. In plaats van de verwachte paniek vond ze het prachtig! We hebben als souvenir een knuffelaapje gekocht dat ze nu overal heen sleept."

Limburg: Kasteeltuinen, Arcen

Meer informatie

De Kasteeltuinen in Arcen zijn niet speciaal bedoeld voor kinderen, maar wel heel geschikt daarvoor! Op het eeuwenoude, 32 hectare grote landgoed, met als middelpunt het monumentale kasteel, kun je urenlang genieten van de verrassende kleuren en geuren in de talrijke tuinen. Voor de hele kleintjes biedt dat ideale mogelijkheden om kijk- en ruikspelletjes te doen. Maar ook voor oudere kinderen is er genoeg te beleven, waaronder een speeltuin, drie apeneilanden en een Afrikaanse kinderboerderij.

Noord-Brabant: Land van Ooit, Drunen

Meer informatie

Het Land van Ooit in Drunen is natuurlijk hét themapark voor kinderen vanaf 1 jaar. In dit land, waar kinderen de baas zijn, loop je alle beroemdheden van de tv tegen het lijf, zoals Kloontje, Jean d'Orange en Sap de Aardwortel. En je kunt nog met ze praten ook.

Zeeland: Zeeuws Biologisch Museum, Oostkapelle

Meer informatie

Het Zeeuws Biologisch Museum in Oostkapelle is een binnen- én buitenmuseum over de Zeeuwse natuur. Je vindt er onder andere: een stukje bos, wandelpaden, speelweiden, thema-tuinen (Hortus Zelandiae), een vlinderpaviljoen en een kasteel. Leuk voor kinderen: de verwonder-tentoonstelling over Alice in Wonderland, opgezette dieren, en kasten vol met verrassingen. Na afloop lekker naar het strand, dat vlakbij is.

Zuid-Holland: waterspelletjes in park Cronestijn, Leiden

Meer informatie

Aan de rand van het park Cronestijn in Leiden zijn allerlei waterspelletjes van hout gebouwd voor verschillende leeftijden. Voor de kleintjes zijn er bijvoorbeeld een aantal pompen waarmee je zelf mag pompen. Het water gaat via een heel netwerk van sluisjes naar een plas (met vlotten voor de groteren). De kinderen kunnen zelf bepalen waar het water heen gaat, en kunnen met zand dammen bouwen. Ook na een hele dag zijn de kinderen nog niet uitgespeeld! Volgens kenners hoef je niet bang te zijn dat peuters in het water vallen.

Noord-Holland: Sprookjeswonderland, Enkhuizen

Meer informatie

Het Sprookjeswonderland in Enkhuizen is volgens veel ouders dé attractie voor kleine kinderen. Een soort Efteling zoals de Efteling bedoeld was. Met onder andere: een sprookjesbos met kabouterdorp, een kinderboerderij, twee speeltuinen, dobberbootjes, een park-treintje, een wandeltuin en een kasteel waar dagelijks een sprookjesmusical over het verwende prinsesje Violinde wordt uitgevoerd (door poppen).

Utrecht: Henschotermeer, Heygraeff

Meer informatie

Het Henschotermeer bij Heygraeff (gemeente Maarn/Woudenberg) biedt water en strand. Ideaal dus voor dreumesen, peuters en kleuters, die niets liever doen dan door het water stappen en met hun handen in het zand graaien. Een prima alternatief voor het Noordzee-strand.