Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

23 februari 2021 door Ceronne Kastelein

LHBTI, wat is dat precies? En wat is het verschil tussen sekse en gender?

Heb jij het vermoeden dat je kind homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender is? Het kan zijn dat je dit al langer denkt, maar dit kan ook als verrassing komen. De meeste ouders hebben even tijd nodig om aan dit idee te wennen. Je wilt je kind immers beschermen en zo goed mogelijk voor hen zorgen. Zodat je kind opgroeit tot een gelukkig en zelfverzekerd mens. Het belangrijkste is dat je blijft praten, luisteren en bovenal liefdevol blijft ondersteunen. Maar om dat te kunnen, is het belangrijk om te weten wat LHBTI-zijn precies is.

Wat is LHBTI?

LHBTI betekent lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. Vier tot zeven procent van de bevolking is lesbisch, homo of biseksueel. Dat is 1 op de 20 mensen. Ongeveer 1 op de 250 mensen is transgender. Intersekse komt bij 1 op de 200 mensen voor. Deze termen gaan over seksuele oriëntatie, genderidentiteit en sekse.

Sekse

Bij sekse gaat om het geslacht, het lichaam en de lichamelijke kenmerken van je kind. Soms weet je voor de geboorte van je kindje al of het een jongen of een meisje wordt. Soms is het een verrassing en kom je er pas achter bij de geboorte. Het komt ook wel eens voor dat je bij de geboorte van je kind te horen krijgt dat de verloskundige of arts niet zeker weet of de baby een jongen of een meisje is. Je kind kan dan een intersekse persoon zijn. Dat kan te maken hebben met chromosomen, of met hormonen. Soms zie je dat aan de buitenkant, bijvoorbeeld als de geslachtskenmerken niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn. Soms kun je dat niet aan de buitenkant zien. Dan wordt je dochter bijvoorbeeld niet ongesteld of krijgt je zoon ineens borstgroei tijdens de puberteit.

Gender

Sekse gaat dus over het lichaam. Gender gaat over het gevoel. Of je kind zich een jongen of meisje, of een beetje van allebei voelt, zegt iets over de genderidentiteit van je kind. Zo uit en presenteert een kind zich. Iedereen heeft een genderidentiteit. Genderidentiteit gaat over wat je bent op basis van je eigen gevoel: een jongen, meisje, non-binair (geen jongen en geen meisje). Als het lichaam waarin je geboren bent niet past bij wie je echt bent, dan wordt dat transgender genoemd. Je dochter kan ineens een zoon blijken te zijn, of je zoon een dochter.

Seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie gaat over aantrekkingskracht: Op wie wordt je kind verliefd? Is dat een jongen of juist een meisje? Of op allebei? Iemand die verliefd wordt op mensen van verschillende genders noemen we bi. Iemand die alleen verliefd wordt op mensen van het andere gender zijn hetero. Jongens die alleen verliefd worden op jongens zijn homo en meisjes die alleen verliefd worden op meisjes zijn lesbisch. Toch noemt niet iedereen zichzelf zo. Niet iedereen heeft de behoefte om open te zijn over hun seksuele oriëntatie. Het belangrijkste is dat kinderen erop kunnen vertrouwen dat het goed is, met wie ze ook willen thuiskomen.

Tips voor ouders

  • Het is belangrijk om goed te luisteren naar je kind en van je kind te houden, of het nu een jongen, meisje, of iets daar tussenin is. En of het hetero, homo, lesbisch of bi is. Probeer je kind het vertrouwen te geven dat je kind precies zo is als bedoeld en leef mee met de ups and downs en de onzekerheden.
  • Wees open over intersekse, als dat het geval is bij je kind. Help je kind zichzelf te accepteren, zodat het zich niet schaamt. Elk mens is uniek! Zo kan je kind zelfverzekerd en gelukkig opgroeien.

En het allerbelangrijkst:

Sta open voor je kind, luister en denk mee. Zo geef je je kind vertrouwen en ondersteun je zo goed mogelijk in het avontuur om zichzelf te kunnen zijn.