Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 november 2020 door Naomi Dessaur

Mag ik jou een kusje geven?

Naomi Dessaur geeft 4 november een gratis webinar: in 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding. Dit is wat je kunt verwachten.

We willen allemaal dat ‘onze' kinderen weerbaar opgroeien en voor zichzelf durven opkomen. We bereiden kinderen al heel vroegtijdig voor op allerlei zaken. We leren ze van alles: zichzelf verzorgen, met anderen omgaan en veilig deelnemen aan het verkeer. Maar we bereiden ze nauwelijks voor op het seksuele verkeer. Tegen de tijd dat de puberteit zich aandient beginnen we daar pas mee. Ik pleit ervoor dat onze kinderen (seksueel) weerbaar opgroeien, dan hoort seksuele voorlichting al van jongs af aan een vast onderdeel van de opvoeding te zijn. Dat probeer ik ook met mijn eigen kinderen te doen.

Tijdens de webinars die ik de laatste tijd vaak aan ouders geef, krijg ik hier ook veel vragen over. Nog niet meegedaan, maar wel interesse? Het webinar is aanstaande woensdagavond 20.00 uur en er is nog plek, dus je bent welkom aan te haken! 

Mag ik jou een kusje geven?

Een tijd geleden zat ik met mijn oudste dochter van toen drie te kletsen en ik was plotseling zó vertederd, ik wilde haar een kus geven. Dus ik vroeg: 'mag ik jou een kusje op je neus geven?'. Maar mijn dochter zei 'nee, mama dat wil ik niet’. Dat vond ik natuurlijk jammer, maar ik was ook trots. Ze durfde eerlijk te zijn. Ik gaf haar een compliment dat ze duidelijk aangaf dat ze geen kusje wilde. Zo leer ik haar op een natuurlijke manier dat ze altijd 'nee' mag zeggen als ze iets niet wil.

Seksuele opvoeding gaat dan ook over méér dan seksuele voorlichting. Het gaat over grenzen aangeven, intimiteit, relaties, problemen en ook fijne dingen. We vinden het vaak behoorlijk ongemakkelijk om over dit soort gewone onderwerpen te praten. Als wij als volwassenen net zo gewoon gaan spreken over een vagina of penis als over een knie of elleboog, dan leren we kinderen de zaken bij de naam te noemen. Dat is belangrijk, want we willen dat een kind zich niet schaamt voor het eigen lichaam maar het juist goed leert kennen, zodat hij of zij later veilig kan deelnemen aan het seksuele verkeer.

Wanneer moet je beginnen met een seksuele opvoeding?

Het antwoord is simpel: Zo vroeg mogelijk en direct wanneer het kind daar aanleiding toe geeft. Dat kan al vanaf de babytijd. Dat hoeft niet moeilijk of beladen te zijn. Er zijn talloze momenten in de baby-, dreumes- en peutertijd en nog volop daarna, waarin een situatie aanleiding geeft voor voorlichting en een gesprek: tijdens het verschonen van een broek, op een moment samen in de badkamer, als je samen iets ziet op televisie of als je kind vertelt over wat er op school is gebeurd.

Als je praat met je kind over seksualiteit is het belangrijk dat je dit op een rustige en normale manier doet. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk als een kleuter seksueel gedrag vertoont door het oprijden tegen een knuffel. Het is belangrijk om dan niet de fout te maken en te zeggen 'hè bah, doe dat eens niet'. Daarmee geef je het signaal dat het eigen lijf vies is. Het is juist een prachtige gelegenheid om te zeggen dat het lichaam van het kind zelf is, en dat alleen hij of zij bepaalt wat ermee gebeurt. En dat het niet erg is dat een kind geniet van de knuffel en het gevoel dat dat geeft, maar dat het beter is om dit thuis in een privé-omgeving te doen en niet bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje.

Vind jij als ouder/verzorger een seksuele opvoeding ingewikkeld? Wil je er meer over weten? Heb je een ouder kind en vraag je je af hoe je dit met een ouder kind kunt aanpakken? Meld je dan net als veel andere ouders aan voor mijn gratis webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’

Lees ook: