28 mei 2017

Mazelen in Europa

Mazelen komt steeds meer voor in Europa. Vooral in Roemenië en Italië. Wat betekent dat voor de vakantie?

Het RIVM, verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma, kwam met het volgende bericht:

Roemenië
In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak gaande. In Roemenië geldt al een indicatie voor een vervroegde 'vakantie'-BMR, zie de BMR-landenlijst. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Italië
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met Nederland in 2013/2014.

Er zijn daar in 2017, verspreid over het land, tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, met name onder niet-gevaccineerden. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de ziekte en de vaccinatie.

Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (zoals logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden. Bespreek dit even met uw consultatiebureau.

Algemeen
Is er toch een onverwacht mazelencontact in de vakantie, dan is het advies voor ongevaccineerde zuigelingen van 6 maanden of ouder om binnen 72 uur een BMR-vaccinatie te laten toedienen.

Bron: Nieuwsbrief RIVM – 23 mei 2017

Achtergrondinformatie

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het begint plotseling: met koorts, verkoudheid en hoesten. Er ontstaan huidvlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam. Aan het begin van de ziekte ontstaan ook witte vlekjes in de mond. Na verloop van tijd is de huid bijna egaal rood.

Het grootste probleem vormen de mogelijke complicaties:

  • 5 tot 10% van de patiënten krijgt oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg;
  • 1 tot 5% krijgt een (levensbedreigende) longontsteking;
  • heel soms (1 op de 1000 keer) leidt mazelen tot een acute hersenontsteking die vaak blijvende hersenschade geeft.

Tegen mazelen wordt gevaccineerd met de BMR-prik (tegen Bof, Mazelen en Rode Hond), bij 14 maanden. Zie: het Vaccinatieschema.

En zoals het RIVM al zei (zie boven): ga je op vakantie met een baby die jonger is dan 14 maanden, die dus nog geen BMR-prik heeft gehad, overleg dan even met het Consultatiebureau wat je het beste kunt doen.

Ook heeft het altijd zin om alsnog te vaccineren, op welke leeftijd dan ook, als dat met 14 maanden nog niet gebeurd is.

Meer informatie

Bijna-drama door mazelen (Ouders Online, 16 maart 2014)