12 mei 1999 door Justine Pardoen

Meppen of schoppen?

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Karin is wanhopig: "Mijn dochter van dertien en ik zitten in een voortdurende machtsstrijd. Soms ben ik zo boos op haar dat ik haar weg wens. Ik ben echt radeloos. Wie heeft er tips?" Erna herkent het wel. Haar twaalfjarige zoon deelt thuis de lakens uit: "Hoe lang gaat dit goed?"

Pia weet er wel wat op: "Gewoon meteen slaan. Dan leren ze het wel af. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen." Ina: "Hee, grapje Pia? Mijn zoon is achttien: zal ik hem meppen of kan ik beter schoppen? En waar?" Pia reageert licht verontwaardigd: "Ik schrijf toch niet dat je ze murw moet beuken? Je mag tegenwoordig al niet eens naar je kind wijzen. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden en daar krijg je pubers van die geen respect meer hebben voor ouderen." En voor wie het nog niet begrijpt: "Ik heb het over de bekende 'draai om de oren'. Klinkt dat beter?" Jannie is het met Pia eens: "Af en toe een corrigerende tik kan geen kwaad en daar moet je niet te laat mee beginnen, anders werkt het niet."

Anja doet het anders: "Pubers, je moet ze loslaten. Zodra een discussie ontspoort, draai ik me om en laat ze alleen. Sinds ik niet meer bereid ben er energie in te stoppen, voel ik me heel sterk."