24 maart 1999 door Justine Pardoen

Met kinderdagverblijf naar de ballenbak in de hamburgertent

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Als je voor het eerst met je kind naar een kinderdagverblijf komt, vraagt de leiding (als het goed is) toestemming om met jouw kind korte uitstapjes te maken. "Nee", schreeuwt je hart, "te gevaarlijk". "Ja", zeg je natuurlijk dapper, want dat is goed voor je kind.

Maar dan, waar nemen ze je kind mee naar toe? Naar de hamburgertent? Jawel hoor! Piet, vader van een dochter van vijftien maanden, vindt het maar niks, ook al speelt zijn kind er in een ballenbak. "Speeltuin, kinderboerderij, bos, bibliotheek: prima, maar voor ons hoeft ze nog geen kennis te maken met fastfood en de omgeving waarin dat geserveerd wordt."

Het gebeurt vaker, weten andere ouders. Waar friet is, zijn kinderen. Maar blijkbaar worden die daar ook heengesleept door leidsters van kinderdagverblijven! Veel ouders winden zich erover op. Maar ze doen het zelf ook, dus waar doet iedereen nu zo moelijk over? Margot vindt dat kinderen toch kennis moeten maken met onze eetcultuur in al zijn facetten. Dus waarom niet via het kinderdagverblijf? Maar er is geen andere ouder die haar steunt: ouders willen nu eenmaal het voorrecht om hun kind te verrassen met ongezond eten, niet afstaan aan een ander. Laat staan aan het kinderdagverblijf. Ballenbad of geen ballenbad.