8 oktober 2005 door Henk Boeke

Moedermelk Netwerk koppelt vraag en aanbod

Donoren gezocht! Het Moedermelk Netwerk is een niet-commerciele databank waar moedermelk-donoren en moedermelk-zoekers elkaar kunnen vinden.

Het Moedermelk Netwerk is een niet-commerciƫle databank waar moedermelk-donoren en moedermelk-zoekers elkaar kunnen vinden. De databank is kortgeleden opgezet door Chella Verhoeven.

Wanneer een moeder haar kind voor korte of langere tijd niet kan voeden, biedt donormelk uitkomst. Het Moedermelk Netwerk wil alle zuigelingen de mogelijkheid bieden om moedermelk te krijgen als de eigen moeder daar niet in kan voorzien.

Hoe werkt het?

Het Moedermelk Netwerk koppelt vraag en aanbod:

  • vraag - medewerkers uit de gezondheidszorg en ouders die donormelk willen hebben, kunnen contact opnemen met het Moedermelk Netwerk. Na een gedegen screening van de aanvrager (wie heeft de melk nodig en waarom? Wordt de aanvraag ondersteund door iemand uit de gezondheidszorg?, etc.) wordt er op regionaal niveau een donormoeder gezocht;
  • aanbod - moeders die donormelk willen kolven, wordt verzocht zich te melden bij het Moedermelk Netwerk. Ook zij worden gescreend en moeten een bloedonderzoek ondergaan, waarbij getest wordt op overdraagbare ziekten.

Bijzonderheden:

  • de vraagmoeder stelt de bewaarmaterialen ter beschikking en betaalt het bloedonderzoek;
  • als een medewerker uit de gezondheidszorg de melk aanvraagt, kan de instelling zelf het bloedonderzoek uitvoeren en desgewenst de moedermelk pasteuriseren;
  • het Moedermelk Netwerk geeft richtlijnen voor het veilig kolven van moedermelk;
  • de gekolfde melk wordt ten minste 7 dagen ingevroren voordat deze uitgewisseld wordt;
  • het vervoer van de melk wordt door de aanvrager geregeld.

Eerste stap

Het Moedermelk Netwerk is bedoeld als eerste stap op weg naar een professionele moedermelkbank. Die is er namelijk nog niet maar moet er uiteindelijk wel komen.

Het Moedermelk Netwerk wil het uitwisselen van moedermelk tot een algemeen aanvaard proces maken, zodat de overheid overtuigd raakt van het belang van een officiƫle moedermelkbank.

Meer informatie

Moedermelk Netwerk

Hazeleger 10

5126 WG Gilze

www.moedermelknetwerk.nl