5 november 2012 door Henk Boeke

Nanny Care veroorzaakt meer problemen dan hij oplost

De 'Nanny Care' is een adem-monitor die gratis wordt weggegeven door verzekeraars. Dat is raar. Hij doet namelijk niets anders dan stress opleveren.

Vroeger wilden bezorgde ouders nog wel eens een spiegeltje bij hun slapende baby houden. Als het besloeg, wist je dat je kind nog ademde. Zo niet, dan had je een probleem. De moderne variant van deze zelf-kwel-test heet 'Nanny Care', en de fabrikant (of importeur) heeft onze verzekeraars nog zo gek gekregen om het te vergoeden ook.

Gebruikster Karen Geurtsen vertelt: "De kraamverzorgster was ontsteld: zoiets had ze nog nooit gezien. Ook de verloskundige keek me verbouwereerd aan. 'En dat hebben jullie van je verzekeringsmaatschappij gekrégen? Het moet niet gekker worden.'" (Uit: De hysterie-opwekker die nog wordt vergoed ook, op de site van HP/De Tijd, waar Geurtsen voor schrijft.)

Het gaat om een zogenaamde adem-monitor, genaamd 'Nanny Care', een matje voor onder het babymatras. De Nanny Care belooft een voortdurende controle van de ademhaling van de baby, maar dat is een beetje te veel gezegd. In feite worden alleen bewegingen bijgehouden, die iets zouden moeten zeggen over de ademhaling. Als je kind stopt met bewegen, slaat het matje alarm. Dit zou wiegendood moeten voorkomen.

Onzin-product

Met dit product zijn minstens drie problemen aan de hand.

Ten eerste is het een onzin-product. Dit soort 'monitoren' heeft een effect van nul komma nul op de preventie van wiegendood. De echte medische versie doet al niets nuttigs, maar de consumenten-versie – die alleen beweging detecteert en geen ademhaling – al helemaal niet. Zie o.a.:

Het tweede probleem, dat treffend beschreven wordt door de eerder genoemde Karen Geurtsen, is dat de Nanny Care precies het omgekeerde doet van wat hij zou moeten doen. In plaats van rust creëert hij juist onrust. Geurtsen noemt het zelfs 'hysterie'.

Het derde probleem is dat dit onzin-product vergoed wordt door de verzekering. Je moet het weliswaar apart aankruisen op je wensenlijstje, maar dan komt het ook meteen – en gratis – mee in je kraampakket.

Wat vinden verzekeraars?

Waarom bieden verzekeraars deze onzinnige mogelijkheid, die alleen maar nodeloze stress bij jonge ouders veroorzaakt?

De Stichting Wiegedood stuurde brieven met deze vraag naar:

  • Zilverenkruis/Achmea;
  • ONVZ/VVAA;
  • FBTO;
  • Agis;
  • Interpolis.

De brieven werden verzonden op 24 september, ter attentie van de medisch adviseur. Daar kwam geen reactie op. Vervolgens werden de brieven op 24 oktober opnieuw verzonden, maar toen ter attentie van de directie. Opnieuw kwam er geen reactie.

Praktisch advies

In navolging van de Stichting Wiegedood raden wij het gebruik van dit soort monitoren sterk af. Ze hebben totaal geen zin en geven alleen maar onnodige stress.

Maar wat moet je dan wél doen? Zie: