11 maart 2022

Navelbreuk bij je baby

Navelbreuk bij een baby: wat als je baby geen navel, maar een zwelling heeft nadat het stompje navelstreng eraf valt? Dan is de kans groot dat je baby een navelbreuk heeft. Wat is het, hoe je het herkent en hoe het verder gaat lees je hier. 

 

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk bij je baby betekent niet letterlijk dat de navel gebroken is. Het betekent dat er een opening in de buikwand zit op de plek waar je normaal een kuiltje (navel) verwacht. Over de opening zit een vliesje, dus het is niet zo dat je een ‘gat’ ziet. De plek waar de navelbreuk zit kan opbollen, de breukinhoud komt dan iets naar buiten. De breukinhoud bestaat uit darmen en vet. Het klinkt allemaal best verontrustend, maar wees niet bang: een navelbreuk is onschuldig en hoeft vaak niet eens behandeld te worden.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Vaak is een navelbreuk bij een baby aangeboren, het komt daarom redelijk vaak voor bij pasgeboren baby’s. Toch kunnen volwassenen het ook hebben. Bij kinderen ontstaat een navelbreuk omdat de buikwand na de geboorte nog niet helemaal goed dichtgroeit. 

Hoe herken je een navelbreuk bij je baby?

Hoe weet je of je er sprake is van een navelbreuk bij je baby? Een navelbreuk ziet eruit als een bobbel met een vliesje er overheen op de plek waar de navel zou moeten zitten. Als je baby op zijn of haar rug ligt, is de bobbel minder zichtbaar en zakt het als het ware in. Komt er druk op de buik bijvoorbeeld wanneer je baby gaat huilen, hoesten of lachen, dan komt de bobbel naar buiten en wordt het groter. Je baby heeft hier in de meeste gevallen geen last van. De zwelling kun je makkelijk terug duwen.

Navelbreuk afplakken?

Moet je de navelbreuk afplakken? Nee, dat is niet nodig. Vroeger deden ze dat wel, maar er is geen bewijs gevonden dit dat enig nut had. De zwelling komt er toch wel uit als er druk op het buikje komt en daarnaast wordt de breukinhoud al afgeschermd door een vliesje.

Navelbreuk behandelen

Je baby heeft een navelbreuk, wat moet je nu doen? Zolang je baby er geen last van heeft (en dat is waarschijnlijk het geval) hoef je er niks aan te doen. In verreweg de meeste gevallen groeit de buikwand vanzelf dicht voordat je kind 4 jaar wordt. Op het consultatiebureau zullen ze het goed in de gaten houden.Veroorzaakt de navelbreuk bij je baby geen klachten, dan is het wachten totdat het vanzelf dichtgroeit. 

Is dat nog niet gebeurd rond de tijd dat je kind 12 is, dan zal het waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Je hoeft er dan nog steeds niets aan te doen, maar soms kan er toch voor een operatie gekozen worden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de darm in de opening bekneld raakt. Maar je kunt ook uit cosmetisch oogpunt een operatie overwegen, een navelbreuk ziet er nu eenmaal anders uit en dat kan je kind op latere leeftijd storend vinden.

Baby heeft pijn van navelbreuk

Heeft je baby er wel last van of kun je de zwelling niet meer terug duwen, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Dit betekent namelijk dat de breukinhoud knel zit en mogelijk kan afsterven. Je baby zal dan snel geopereerd moeten worden. Mocht de navelbreuk een doorsnee hebben van meer dan 2,5 centimeter, dan wordt soms ook besloten om te opereren.

Was er een navelbreuk bij jouw baby? Hoe is dat precies gegaan? Deel je ervaringen in de comments of praat met andere ouders op ons forum.