Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

5 mei 1999 door Justine Pardoen

Naweetjes en aambeitjes

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Een kind krijgen en opvoeden is een berenklus. Vrouwen lijden wat af. Vaak in stilte, maar op het Forum klagen ze hun nood openlijk en vinden ze opmerkelijk veel gelijkgestemden.

Anne-Marie: "Hoe komt het toch dat wij, jonge, goed geïnformeerde en intelligente mensen, ons telkens weer laten leiden door de mythe van 'de roze wolk'?" Cécile: "De tijdschriften houden ons nog steeds een heel zoetsappig beeld voor: 'je huis-JE decoreren', 'een derde kind-JE of niet?', 'baan-TJE erbij', 'vakantiehuis-JE', 'gezellig thuisbevallink-JE..' Maar ook vrouwen onderling houden voor elkaar het beeld van de roze wolk in stand." Ze doet een oproep: "Zullen we onze zwangere vriendinnen daarom in het vervolg een beetje eerlijker informeren?" Over de 'tepelkloofjes', 'aambeitjes' en de 'naweetjes', 'de doorwaakte nachtjes' en de 'jaartjes' erna?

Carolien mag eerst: "Een kind in je leven heeft het effect van zand in een goed geoliede machine. Studeren, goede baan, leuke vriendenkring, mooi ingericht huis. Je bent dertig en alles is compleet: laat het kindje nu maar komen. Maar dat kindje vraagt aandacht, ook 's nachts en je komt doodmoe aan op je werk en dat maanden, zelfs jaren achter elkaar. Je baan gaat eraan, je kleren en die mooie bank ruiken binnen de kortste keren naar zure melk. Je gaat nauwelijks nog naar een kroeg of film. Tijd voor een boek heb je niet meer en wat er in de wereld gebeurt, gaat grotendeels aan je voorbij. Het nieuws zie je alleen nog 's nachts in de herhaling, als je niet kunt slapen omdat de kleine schreeuwt. Je culturele behoefte moet je maar bevredigen in de kinderbibliotheek, in het kindertheater of tijdens de muziekcursus samen met je peuter."

Kortom: als je behoefte hebt aan roze wolken, moet je ze zelf maar roze zien te schilderen.