Home » Artikelen » Nieuwe eetstoornis gezond eten

Nieuwe eetstoornis: gezond eten

Door:

Redactie Ouders Online

Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Het ziet ernaar uit dat we er een nieuwe eetstoornis bij hebben.

Gezond eten is gezond, zou je zeggen. Maar schijn bedriegt. Sommige meiden zijn zo obsessief bezig met gezond eten dat het weer óngezond is. Lijnen is uit, en 'gezond eten' lijkt daarvoor in de plaats te zijn gekomen. Healthy is the new skinny, wordt wel gezegd.

Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de populaire meiden-site Girlscene en de stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen. Een aantal opmerkelijke cijfers:

  • meer dan 20% zegt in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen;
  • een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel dat ze thuis hebben;
  • 18,5% gaat liever niet naar feestjes, zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

Dat is nogal wat: paniekaanvallen, moeite hebben om op vakantie te gaan, en liever niet naar feestjes gaan. Weliswaar zijn tienermeisjes vaak geneigd om hun emoties wel érg zwaar aan te zetten ("Ik háát je!") maar dat betekent niet dat je die cijfers niet serieus moet nemen. Voor je het weet is er daadwerkelijk sprake van een (eet)stoornis.

Stoornis

In navolging van onze kinderpsychiaters, die bijdragen leveren voor onze Vraagbaak-rubriek, hanteren we de vuistregel dat iets een stoornis is wanneer het iemands dagelijks functioneren ingrijpend beïnvloedt, en bijna onmogelijk of in ieder geval zeer lastig maakt.

Neem bijvoorbeeld 'angst'. Dat is een normale reactie op gevaarlijke situaties. Angst is nuttig omdat het je behoedt voor ongelukken. Pas wanneer alles in het teken van de angst staat, is er sprake van een angststoornis, die eventueel behandeling behoeft.

Dus of die meiden nu overdreven reageren of niet: als de gedachte aan 'gezond eten' hun leven zó beïnvloedt dat ze niet goed meer kunnen functioneren, is er wel wat aan de hand.

Controlebehoefte

Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Human Concern: "Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt: net als in de behandeling van cliënten met een eetstoornis is het van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt."

Wijnen vervolgt: "Bij de behandeling van eetstoornissen is het niet louter van belang te streven naar een gebalanceerd (in plaats van rigide) eetpatroon en te kijken naar de mate waarin deze obsessie een goede kwaliteit van leven in de weg staat. Het is ook van belang het gevoel van controle in eigen hand te leren houden, in plaats van die te koppelen aan een focus op gezond eten of gewicht. Dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie, en steeds minder controle zult ervaren".

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

De eerste vraag die bij mij

De eerste vraag die bij mij opkomt: hoe representatief voor "de tienermeisjes" is de onderzochte groep eigenlijk?

De tweede vraag: die kwart die opziet tegen de vakantie, is dat een kwart van de onderzochten of een kwart van die ruim 20% paniekvogels?

Op de site van Human Concern zag ik wel een korte weergave van de resultaten, maar geen link naar het onderzoek zelf.

Groeten,

Temet

@Temet,

@Temet,
De respondenten (500) waren waarschijnlijk bezoeksters van Girlscene, oftewel een subgroep die geïnteresseerd is in 'beauty en fashion'. Dus zeker niet alle tieners. Maar dat doet er niet toe. De cijfers doen er ook niet echt toe. Het gaat om de observatie van een nieuwe ontwikkeling, die belangrijk genoeg is om ervan te weten.
Henk Boeke (redactie Ouders Online)

Interessante tekst over de

Interessante tekst over de nieuwe eetstoornis,want ik herken het heel erg bij onze dochter en haar vriendin! Gezond eten is prachtig, maar het dwangmatige is gewoon eng. Ik wens het niemand toe. Hopelijk "groeien ze er overheen", voor zover dat kan. Alleen snap ik dat laatste stukje uit de tekst niet over het controle houden. Ik begrijp dat ze in een gevangenis komen als het ware, maar wordt er ook bedoeld dat ze (om er vanaf te komen) in andere delen van hun leven meer controle zouden moeten leren ervaren?

groetjes, Debora.

@Debora: ja, het gaat niet

@Debora: ja, het gaat niet alleen om het eten, maar om de totale controle over je eigen leven.

Lees verder