Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

6 september 2013 door Henk Boeke

Nieuws: Antidepressiva en bloedingen

Een team van het Amsterdamse Lucas Andreas Ziekenhuis zegt dat je niet zo zwaar moet tillen aan het mogelijke bezwaar van antidepressiva-gebruik bij zwangerschap en bevalling. Stoppen met slikken kan erger zijn dan doorgaan.

Het bericht dat álle antidepressiva – dus niet alleen SSRI's zoals Prozac en Seroxat - 'ernstig bloedverlies' bij de bevalling kunnen geven, heeft nogal wat onrust gezaaid. Het Amsterdamse Lucas Andreas Ziekenhuis verzond daarna een persbericht, om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Psychiater Adriaan Honig van het Lucas-ziekenhuis zegt: "Vrouwen zijn ongerust, en vragen zich af of ze wel door moeten gaan met slikken van hun medicatie. Het antwoord is 'ja'. De kans op zo’n bloeding is 1 tot 1,5%. De gevolgen van stoppen zijn vaak veel ernstiger voor moeder en kind."

Honig vervolgt: "Er is meestal een goede indicatie om deze medicijnen voor te schrijven. Dat gebeurt niet zomaar." Zijn collega Petra Bakker (gynaecoloog) is het daarmee eens.

Bakker: "Helaas is er geen risicovrije keuze. Er is inderdaad een kleine kans op een bloeding tijdens de bevalling. Daar moeten verloskundigen en gynaecologen alert op zijn. Deze bloedingen zijn echter vaak goed onder controle te krijgen. De risico’s wegen dan ook niet op tegen de gevolgen van het staken van medicatie voor moeder én kind."

Het risico van stoppen

Stoppen met antidepressiva, waarna de oorspronkelijke klachten weer terugkomen, geeft een grotere kans op een te vroeg geboren of onvolgroeid kind. Depressieve vrouwen kunnen bovendien na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby.

Kinderarts Hanneke Wennink (eveneens verbonden aan het Lucas-ziekenhuis): "Als de vroege binding tussen moeder en kind niet goed gaat, heeft het kind tot vier keer meer kans op gedragsproblemen of leerprobleem (gemeten op het 5e jaar).

Professionele begeleiding

Het bovengenoemde drietal raadt verloskundige en gynaecologen aan om alert te zijn op mogelijke bloedingen tijdens de bevalling, wanneer een vrouw antidepressiva slikt. Waarbij een goede afweging gemaakt moet worden tussen wel of niet slikken. "Professionele begeleiding is daarbij onmisbaar, aldus psychiater Honig.

Lees ook: