6 oktober 1999 door Justine Pardoen

Online advies: Vraag huisarts om een verwijzing

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Soms kun je niet terugvallen op je naaste omgeving als je advies nodig hebt. Maar 'online' is altijd wel iemand beschikbaar. De zoon van Elles heeft een flinke bult in zijn lies. Bij het opstaan zie je bijna niets, maar in de loop van de dag wordt de bult steeds dikker. Elles: "Hij is een paar maanden geleden gebotst met zijn fiets en kwam met zijn kruis tegen de stang. Hierna is de bult komen opzetten. Een liesbreuk, zegt de huisarts. Het moet geopereerd, maar volgens de huisarts kunnen we nog wel een jaar of twee wachten, tenzij de breuk pijnlijk wordt. Wat denken jullie?"

De dochter van Paola had het ook eens. Paola: "Ik wil je niet bezorgder maken dan je al bent, maar zowel de huisarts als de kinderarts en uroloog vertelde ons dat het zaak was de liesbreuk zo snel mogelijk te opereren. Omdat een gedeelte van de darm bekneld kan raken, met mogelijk akelige gevolgen op termijn." Ze bereidt Elles alvast wat voor: "Bij haar gebeurde de ingreep poliklinisch en het duurde niet lang. Napijn heeft ze niet gehad. Ze was hooguit wat misselijk van de narcose. Na een paar dagen kon ze alweer naar school. Als ik jou was zou ik een verwijzing vragen."

Op advies van de ouders op het Forum is Elles teruggegaan naar de huisarts: "We gaan dinsdag al naar een specialist. Dan zal er ook spoedig een operatie volgen. We zijn onze zoon nu aan het voorbereiden op de operatie. Vooral dat hij erna wat pijn al hebben. En natuurlijk hebben we gezorgd voor een groot cadeau." Ook Anja reageert nog. Ze tipt de moeder om te vragen of ze haar zoon zo vroeg mogelijk op de dag kunnen opereren, anders moet hij de hele dag nuchter blijven. Dat is soms te zwaar voor een kind. Er is nog iets waar ze op moet letten: "Je moet wel uitkijken dat hij niet te zwaar tilt, hoor!"

Ten slotte stuurt Elles een laatste 'update': "Zo, het zit erop. Vandaag was de operatie. Het duurde een uurtje. Hij had wel wat pijn meteen na de operatie, maar hij viel al snel lekker in slaap. Hij mag een week niet sporten."