20 april 2015

Onveilige injectienaalden (2)

Het RIVM heeft het advies om voorlopig geen Terumo-naalden te gebruiken, weer ingetrokken. Maar 100% veilig is het niet.

Vandaag - 20 april 2015 - heeft het RIVM het advies om voorlopig geen Terumo-naalden te gebruiken, weer ingetrokken. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 'minder dan 1%' van de onderzochte naalden lijmresten bevatten (in plaats van de 20% die in EenVandaag genoemd werd).

Dat percentage van 'minder dan 1%' komt overeen met de naalden van andere fabrikanten. Er is dus geen reden om de Terumo-naalden niet te gebruiken en andere naalden wel.

Wat 'lijmresten in minder dan 1% van alle naalden' betekent voor de volksgezondheid, wordt nog uitgezocht.

Voor meer informatie: zie onze eerdere berichtgeving hierover.

Commentaar Ouders Online

Natuurlijk blijven we wel zitten met het vervelende gevoel dat geen enkele naald dus voor 100% te vertrouwen is. Er is altijd een kans dat er lijmresten (of minuscule plastic partikels) in een injectienaald zitten.

Maar bedenk: in het leven bestaat er domweg geen 100% veiligheid. Het is altijd een kwestie van risico's tegen elkaar afwegen. In dit geval is de afweging makkelijk: niet vaccineren is vele malen gevaarlijker dan wél vaccineren met een minimaal (kleiner dan 1%) risico dat er misschien iets vervelends met die lijmresten of de plastic partikeltjes kan gebeuren. Net als met opereren bijvoorbeeld, wat ook niet in 100% van de gevallen altijd goed gaat, en ook geen reden is om dan maar niet te opereren (als het om een noodzakelijke operatie gaat).