Home » Artikelen » Onveilige injectienaalden 2

Onveilige injectienaalden (2)

Door:

Redactie Ouders Online

Het RIVM heeft het advies om voorlopig geen Terumo-naalden te gebruiken, weer ingetrokken. Maar 100% veilig is het niet.

Vandaag - 20 april 2015 - heeft het RIVM het advies om voorlopig geen Terumo-naalden te gebruiken, weer ingetrokken. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 'minder dan 1%' van de onderzochte naalden lijmresten bevatten (in plaats van de 20% die in EenVandaag genoemd werd).

Dat percentage van 'minder dan 1%' komt overeen met de naalden van andere fabrikanten. Er is dus geen reden om de Terumo-naalden niet te gebruiken en andere naalden wel.

Wat 'lijmresten in minder dan 1% van alle naalden' betekent voor de volksgezondheid, wordt nog uitgezocht.

Voor meer informatie: zie onze eerdere berichtgeving hierover.

Commentaar Ouders Online

Natuurlijk blijven we wel zitten met het vervelende gevoel dat geen enkele naald dus voor 100% te vertrouwen is. Er is altijd een kans dat er lijmresten (of minuscule plastic partikels) in een injectienaald zitten.

Maar bedenk: in het leven bestaat er domweg geen 100% veiligheid. Het is altijd een kwestie van risico's tegen elkaar afwegen. In dit geval is de afweging makkelijk: niet vaccineren is vele malen gevaarlijker dan wél vaccineren met een minimaal (kleiner dan 1%) risico dat er misschien iets vervelends met die lijmresten of de plastic partikeltjes kan gebeuren. Net als met opereren bijvoorbeeld, wat ook niet in 100% van de gevallen altijd goed gaat, en ook geen reden is om dan maar niet te opereren (als het om een noodzakelijke operatie gaat).

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Lees verder