Opruimen met je kinderen: 7 tips om het leuk te maken

Met kinderen in huis stapelt het rondslingerende speelgoed, schoolspullen en afwas zich alleen maar op. Heb je net opgeruimd, na 10 minuten kun je weer opnieuw beginnen. Maar waarom zou je alles zelf doen? Ook al zijn je kinderen nog jong, ze kunnen prima helpen met opruimen. De truc is ervoor zorgen dat ze gemotiveerd raken om op te ruimen. Dat geldt voor jongere en oudere kinderen. Wij hebben tips voor je verzameld om het opruimen leuker te maken voor je kinderen, en stiekem ook voor jezelf.

Voordat je begint: zorg dat het opruimen makkelijk gaat

Onze 7 tips maken het opruimen leuker voor jou en je kinderen, maar het helpt ook als je er zelf voor zorgt dat het makkelijker gaat. Dat kun je als volgt doen:

  • Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Zo weten je kinderen (en jij) precies waar ze alles moeten laten.
  • Schaf handige opbergdozen, -bakken of -kisten aan waar alles in kan. Je hebt hele mooie opbergspullen die je prima kunt afstemmen op je interieur, zodat het er ook nog eens stijlvol uitziet.
  • Wissel om de zoveel tijd van speelgoed. Je kind speelt niet overal tegelijk mee. Berg dus een deel op en haal dit na een tijd tevoorschijn en berg dan het andere deel tijdelijk op. Zo lijkt het net of je kind telkens weer nieuw speelgoed heeft.
  • Speelt je kind niet meer met bepaald speelgoed: weg ermee! Je kunt het weggeven of doneren, maar mocht je het nog willen bewaren dan verban je het tijdelijk naar zolder. Heb je geen ruimte meer om spullen op te bergen? In dat geval is een box huren, bijvoorbeeld bij Boxie24 Opslag, een uitkomst. Zo staat het niet meer in de weg, maar hou je het nog wel in je bezit. Veel moeite kost het niet, want de spullen die je wilt opslaan worden gewoon bij je opgehaald.

7 Tips om het opruimen leuk te maken voor je kinderen

De tijd dat jij de enige bent die opruimt in huis is voorbij. Als je deze tips inzet, worden jouw kinderen de beste hulpjes in huis. Opruimen wordt een feest!

1. Zet leuke muziek op

Alles wat minder prettig is om te doen, wordt leuker met wat muziek erbij. Dat geldt ook zeker voor opruimen. Laat K3, Kinderen voor Kinderen of Boef (mocht je pubers hebben) maar uit de boxen knallen en begin met opruimen. Kleine kinderen vinden het extra leuk als ze er ook bij mogen dansen. Je kunt ze aanmoedigen door danspasjes te verzinnen om tussendoor te doen. Bijvoorbeeld: twee pirouettes naar de lego en dan met twee sprongen in de bak gooien. Ook leuk: proberen tijdens één liedje zoveel mogelijk op te ruimen.

2. Dobbelspel

Kinderen zijn dol op spelletjes en gelukkig kun je er een heleboel bedenken om het opruimen leuker te maken, bijvoorbeeld met een dobbelspel. Verzin voor elk cijfer van de dobbelsteen een klusje. Bijvoorbeeld:

1. Lego/Duplo opruimen

2. Poppen opruimen

3. Potloden in de doos leggen

4. Alle puzzelstukjes in de doos

5. De knikkers verzamelen

6. De treinbaan opruimen

3. Wedstrijdje

Heb je competitieve kinderen, dan komt dat heel goed van pas. Verdeel de kamer in delen, zet een stopwatch aan en doe een wedstrijdje wie het eerst alles heeft opgeruimd. Houd ook bij wie als tweede en laatste is geëindigd. Je begrijpt, die laatste plek is natuurlijk voor jou. Het moet wel leuk blijven voor je kinderen 😉

4. Opruimen met twister

Hebben jullie het spel Twister in huis? Daarmee kun je ook heel leuk opruimen. Pak de draaischijf erbij. Komt de pijl op de kleur rood, dan moet binnen een halve minuut zoveel mogelijk rood speelgoed verzameld worden. Je kunt ook nog een stap verder gaan door ze bijvoorbeeld alleen met de linkerhand te laten opruimen, of met de rechtervoet. Lachen!

5. Challenge

Heb je wat oudere kinderen, dan kun je er een challenge van maken. Bijvoorbeeld wie zijn kamer is het meest Instragramwaardig? Of wie ruimt het beste op? Wie kan er in 2 minuten het meeste opruimen? Wie doet het snelste de afwas en ga maar door. Uiteraard wordt de challenge gefilmd. Misschien kun je het ook nog delen met andere ouders zodat zij ook mee kunnen doen. Zo kun je elkaar toch een beetje helpen in deze periode!

6. Before and after

Soms hebben kinderen wat moeite om hun kamer op te ruimen omdat ze simpelweg niet weten waar alles moet staan. Tip: maak een foto van de kamer wanneer deze helemaal is opgeruimd en alles precies op z’n plek staat. Is het weer een zooitje, pak de foto erbij als voorbeeld. Zo moet de kamer er straks weer uitzien. Wie het beste resultaat heeft is de winnaar!

7. Kaartje trekken

Maak een stapeltje met kaartjes waarop je een nummer hebt geschreven. Je kind trekt een kaart en moet het aantal spulletjes opruimen die gelijk is aan het cijfer op de kaart. Dit natuurlijk binnen een tijdslimiet. Aan het einde bekijk je hoeveel kaartjes je kind heeft verdiend. Gaat hij/zij dit record de volgende keer verbreken? Als je meerdere kinderen hebt kun je ieder zijn/haar eigen stapel geven en dan kijken wie de meeste kaartjes heeft opgeruimd.

Dit artikel is samen met partner Boxie24 geschreven.