17 februari 1999 door Justine Pardoen

Ouders wereldwijd

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Iedereen weet het, maar in de praktijk is het altijd weer een verbijsterende ervaring: het Internet kent geen grenzen. Een praatje over de heg maak je net zo gemakkelijk met iemand uit Korea of de Verenigde Arabische Emiraten als met je echte buren.

Neem nou Joke, die op wintersport wil met haar kind van zeven maanden. "Zijn er speciale zaken waar je aan moet denken, behalve bevriezings- en verbrandingsgevaar?", luidt haar vraag. De ene na de andere gewone Nederlander waarschuwt voor de gevaren van het verblijf op grote hoogte, en dan mengt zich Mirella, woonachtig in Zwitserland, in de discussie. "Volgens mijn kinderarts hier mag je kinderen van jonger dan een jaar meenemen tot 2000 meter. Hoger dan 2000 meter mag je pas als je vier dagen of langer op een hoogte zit van minstens 1000 meter." Vervolgens geeft Mirella een technische verhandeling ten beste over de speciale ski's die je onder de kinderwagen kunt bevestigen. Want de stoepen in Zwitserland zijn niet sneeuwvrij.

Joke blijkt zelf overigens uit België te komen. De plaats waar de dorpspomp staat maakt ook al niet meer uit.