14 februari 2015

Oxytocine ongeschikt voor PND

Zorgverleners, zoals psychiaters, moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van het hormoon oxytocine aan moeders met een postnatale depressie, omdat het ongewenste effecten kan hebben. Dat concludeert Beth Mah uit het onderzoek waarop zij op 7 januari promoveerde aan de Universiteit Leiden.

In het onderzoek van Beth Mah kreeg een groep moeders met een postnatale depressie (PND) oxytocine aangeboden. Een andere groep kreeg een placebo. De moeders die oxytocine kregen, voelden zich op korte termijn neerslachtiger dan de moeders die de placebo kregen.

De moeders met oxytocine zagen de relatie met hun kind positiever, maar vonden hun kind ook 'lastiger'. Ook waren zij meer beschermend ten opzichte van hun kind dan moeders met een placebo. De moeders die het hormoon kregen, zeiden dat zij het kind stevig zouden aanpakken om huilen tegen te gaan.

Oxytocine wordt gezien als potentieel middel voor moeders met een postnatale depressie (PND). Het hormoon bevordert moederbinding, vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit. Vanwege de ongewenste effecten die zij vond, stelt Mah dat hulpverleners voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van dit hormoon.