Home » Artikelen » Prijsverhoging vog

Prijsverhoging VOG

Door:

Redactie Ouders Online

Per 1 maart 2016 zijn de tarieven voor de 'verklaring omtrent gedrag' omhoog gegaan. Overblijf-vrijwilligers zijn de klos. Teken de petitie!

Overblijf-vrijwilligers, zoals ouders en opa's en oma's, moeten verplicht een VOG overleggen. Dat is nogal zuur, omdat een verplichte VOG geld kost (en vanaf 1 maart nog meer dan voorheen), terwijl een niet-verplichte VOG gratis is.

De gratis VOG is bedoeld om vrijwilligers die met kinderen werken te stimuleren om er een aan te vragen. Dit wordt wordt bekostigd met de prijsverhoging. De prijs voor een papieren VOG gaat omhoog van € 30,05 naar € 41,35 en de digitale versie gaat van € 24,55 naar € 33,85.

Het vreemde is dat overblijf-vrijwilligers óók vrijwilligers zijn die met kinderen werken. In feite wordt er dus met twee maten gemeten.

Het Overblijf Magazine heeft daarom een petitie gestart, onder het motto 'Gratis VOG voor vrijwilligers in de lunchopvang op de basisschool'.

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Het zou toch normaal moeten

Het zou toch normaal moeten zijn dat de school de VOG betaalt en niet de vrijwilliger zelf.
School is dan de klos en niet de vrijwilliger.

Moni, ik verwacht dat de

Moni, ik verwacht dat de scholen dat ook doen. Alle vrijwilligersorganisaties waar ik werk of gewerkt heb betalen de VOG voor de vrijwilligers. Maar ook voor de school is het zuur om dat geld te moeten betalen, dat zij anders aan overblijfspeelgoed ofzo besteed kunnen worden.

Wat duur zo'n VOG. Het is een

Wat duur zo'n VOG. Het is een automatische uitdraai, in enveloppe, postzegel erop (of als digitaal gaat het helemaal digitaal). Inderdaad ook voor scholen erg duur.

Voor vrijwilligers is het

Voor vrijwilligers is het gratis, bijvoorbeeld voor sport of scouting, vallen overblijfvrijwilligers daar dan niet onder?

Het lijkt mij logisch dat het

Het lijkt mij logisch dat het gewoon wordt vergoed door de 'werkgever' en doorbelast in het uurtarief.
Maar inderdaad een forse prijs voor schijnzekerheid.

Nou, Lynn 'het is een

Nou, Lynn 'het is een automatische uitdraai' is natuurlijk niet waar. Er wordt serieus gekeken in het register en dat doet gewoon een juridisch medewerker bij het ministerie.
Bij een nieuwe baan moet er telkens een nieuw VOG komen. Tenminste, het leek mijn man logisch dat de VOG die hij in januari kreeg voor zijn tijdelijke, korte baan in het onderwijs, nog wel goed zou zijn voor de volgende baan. Immers, de VOG zou een half jaar geldig zijn. Maar dat doet de nieuwe school niet, ze schijnen er toch problemen mee te kunnen krijgen. Dus een paar weken later lag er alweer een nieuwe in de bus.
De scholen betalen dat natuurlijk.

Ik denk dat de vrijwilligers

Ik denk dat de vrijwilligers op de scholen betaald worden (vergoeding) en de vrijwilligers in sport of scouting niet. In de sport/scouting gaat het om verenigingen. Een school is geen vereniging.

@Vesper Lynd: goed punt, dat

@Vesper Lynd: goed punt, dat je zijdelings maakte, namelijk dat zo'n VOG natuurlijk vooral een vorm van schijnzekerheid is. Dat maakt het allemaal nog maar wranger.

Ja, die schijnveiligheid

Ja, die schijnveiligheid intrigeert mij ook altijd... Wat zegt zo'n VOG nou eigenlijk? Alleen maar dat je nooit met justitie in aanraking bent gekomen wbt hetgeen je voor wordt gescreend. Zegt mij niets. En dan ook nog, dat als die VOG eenmaal is afgegeven, hij altijd geldig is, i.i.g. in het onderwijs, zolang je niet van bestuur verandert.

Het klopt dat de school/tso

Het klopt dat de school/tso-organisatie meestal de VOG betaalt.

Maar, de belastingdienst werkt met het principe dat alle kosten die gemaakt worden voor vrijwilligers, onder de noemer vrijwilligersvergoeding vallen.

Al die kosten moet de organisatie optellen bij de vergoeding die de vrijwilliger in handen krijgt.
Een voorbeeld: Een vrijwilliger start met een verplichte training en vraagt de VOG aan, daarmee is de maximale vergoeding voor die maand (150 euro) al snel bereikt.
De vrijwilliger kan die maand dus maar een enkele overblijfdienst verzorgen. Deze persoon betaalt in feite zijn/haar eigen instapkosten.

Dankjewel voor het tekenen van de petitie! Daarmee steun je de school/tso-organisatie en de aspirant lunchbegeleider op de school van je kind(eren)!

Lees verder