Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

2 februari 2000 door Justine Pardoen

Sauna verhit vooral moeders

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Susan heeft een baby van 14 weken. "Mag je met je ukkie naar de sauna?", wil ze weten.

Na een korte uitleg over onderkoeling en warmtestuwing en het onvermogen van baby's om hun temperatuur goed te regelen, vraagt kraamverzorgster Mieke: "Je kunt er toch gezellig alleen naartoe gaan? Sommige dingen kunnen nu eenmaal een poosje niet als je een kindje hebt."

Susan reageert gepikeerd op de betuttelende reacties: "Mijn ouders hebben een sauna thuis, waar ze vaak gebruik van maken. Ik vroeg het me gewoon af." Roosje stelt voor dat ze eens een saunacentrum belt. Dat doet Susan, ze belt twaalf verschillende sauna's en kuuroorden: "Allemaal zeggen ze dat het mag, tenzij het kind koorts heeft of net ingeënt is. Let op je kindje. Ga niet te lang, maximaal drie minuten. Koel je kindje af met lauw water en wikkel het in een katoenen doek tegen de afkoeling." Ze sluit de discussie, maar daarvan wil niemand weten.

Linda: "Waarom moet je kindje zo nodig naar de sauna? Wij kunnen zelf beslissen als we de warme sauna uit willen, een baby kan alleen maar huilen." Susan: "Hij MOET niet, maar wij gaan graag." Oh, daarom dus. Moo: "Misschien kun je volgende week gaan bungy-jumpen of bobsleeën?" Maar Anne-Marije begrijpt het wel: "De een gaat skaten of joggen met de baby in de driewieler, een ander doet het autostoeltje achterop de fiets, de volgende gaat babyzwemmen of zonder baby op vakantie. Iedereen doet zijn of haar eigen ding..."

De Nederlandse Saunavereniging (http://www.nsv.nl) raadt het af om met een baby in de sauna te gaan. Secretaris J. Plessen: "Wij hanteren de regel dat een kind pas welkom is als het zelf kan lopen en praten. Maar ach, een sauna thuis, niet op de hoogste bank waar het honderd graden is, maar onderin waar het niet warmer is dan veertig graden, een paar minuutjes, er zal heus niks gebeuren. Zelf zou ik het niet doen, een kind heeft er ook nog geen baat bij. Als ouder zeg ik: met baby's moet je extreme situaties vermijden. Maar je kunt verstandig gedrag niet afdwingen."