Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

20 mei 2019 door Amy Sprikkelman

Scheiden? Dit moet je op financieel gebied weten!

Jullie hebben besloten te gaan scheiden. Een heftige en emotionele periode die voornamelijk gaat over afspraken maken. Naast het verdelen van de inboedel en afspraken rondom de kinderen, zijn er op financieel gebied ook een hoop dingen te regelen. Want wat doen jullie met de hypotheek? En het pensioen?

Helaas komen er veel dingen op je af voor, tijdens en na de scheiding. Om het je wat makkelijker te maken, vertelt Independer je alles wat je moet weten over het goed regelen van je verzekeringen en andere financiën. 

Scheiden en je hypotheek

Als je samen een huis hebt gekocht, moet je beslissen wat er met het huis en de hypotheek gebeurt. Het volgende is mogelijk:

  • Huis verkopen of iemand blijft er wonen: raadpleeg bij deze keuze altijd een hypotheekadviseur. Zij vertellen je precies wat er mogelijk is met je inkomen en hoe je om kunt gaan met de eventuele restschuld. Blijf je er wonen? De bank zorgt ervoor dat de hypotheek op een naam komt de staan. De hypotheek wordt wel helemaal opnieuw beoordeeld.

  • Het huis verkopen: het kan zijn dat jullie de hypotheek niet alleen kunnen opbrengen of dat jullie niet meer in het huis willen wonen. Zodra het huis verkocht is, zorgt de notaris voor de afwikkeling van de hypotheek. De overwaarde kun je verdelen. Ontstaat er een restschuld? Dan blijft dat een lening bij de bank waar je rente over betaalt.

Koop je binnen drie jaar een ander huis? Dan moet je jouw deel van de overwaarde uit de eerdere woning gebruiken om je nieuwe hypotheek te verlagen. Als je dat niet doet, dan krijg je over jouw van de overwaarde geen hypotheekrente-aftrek.

Overlijdensrisicoverzekering

Na de scheiding je overlijdensrisicoverzekering aanpassen of beëindigen? Als jullie samen een huis hebben gekocht is de kans groot dat jullie ook een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten. Deze sluit je vaak af om na het overlijden van je partner te kunnen blijven leven zoals je gewend bent. Als je uit elkaar gaat, is dat niet meer nodig. Je kunt de verzekering beëindigen, maar je kunt er ook voor kiezen om het verzekerde bedrag uit te laten keren aan je kind(eren) na overlijden. Ontvang je partner- en/of kinderalimentatie? Dan is het verstandig om de verzekering aan te houden. Bij overlijden van je ex-partner kun je de alimentatie daarmee opvangen.

Wat gebeurt er met je pensioen?

Een scheiding kan gevolgen hebben voor je latere pensioenuitkering. Is je ex-partner meeverzekerd via jouw pensioenregeling? Dan heeft je ex volgens de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk (of geregistreerd partnerschap). Daarbij maakt het niet uit of jullie getrouwd waren op basis van huwelijkse voorwaarden of niet. Je kunt van deze wet afwijken door in het echtscheidingsconvenant vast te leggen het pensioen niet te verdelen of door dit van tevoren in de huwelijkse voorwaarden op te nemen.

Over je AOW hoef je je geen zorgen te maken. De hoogte van je AOW is per persoon vastgelegd. Ben je alleenstaand als je je AOW uitgekeerd krijgt? Dan krijg je zelfs 20% meer dan iemand met partner. Je kunt tenslotte de vaste lasten dan ook niet meer delen.

Wat gebeurt er met je autoverzekering?

Waarschijnlijk is je autoverzekering niet het eerste waar je aan denkt in deze hectische periode. Toch moet de beslissing gemaakt worden op wiens naam de autoverzekering komt te staan. En de opgebouwde schadevrije jaren? Die kunnen helaas niet eerlijk verdeeld worden. Degene op wiens naam de verzekering staat, kan de schadevrije jaren overdragen aan de ander of allemaal zelf houden.

Blijft de autoverzekering op jouw naam staan en verhuis je? Vergelijk dan opnieuw je autoverzekering. Je adres is een van de factoren die veel invloed heeft op de hoogte van de premie. Dat kan dus een mooie besparing opleveren.

Scheiden en je zorgverzekering

Soms kiezen stellen ervoor om samen op één zorgpolis te staan. Is dit bij jullie het geval? Dan moet degene op wiens naam de verzekering is afgesloten, de hoofdverzekerde, aan de zorgverzekeraar doorgeven dat jullie uit elkaar gaan. De zorgverzekering van de ex-partner wordt stopgezet en moet een nieuwe zorgverzekering afsluiten. De zorgverzekering van de hoofdverzekerde blijft gewoon doorlopen. Beide een eigen zorgpolis? Dan hoef je hiervoor gelukkig niks te regelen.