10 mei 2021 door Annemieke Visser

Relatiesleur? Met deze tips geef je je relatie een ongelofelijke boost!

Met de komst van jullie kinderen verandert er vaak veel in je relatie. Waar je voorheen je partner als hoogste prioriteit had staan, moet je nu toegeven dat jullie kinderen deze plek hebben veroverd. Jullie willen uiteraard niet dat jullie kinderen iets tekortkomen. En dat is geweldig. Maar, besef je goed dat jullie kinderen het best gedijen bij twee ouders met hartjes in hun ogen. Met die hartjes verwarmen jullie namelijk jullie hele omgeving.

Dat besefte een stel dat laatst bij mij in de relatiecoachpraktijk kwam ook: “Annemieke, we hebben al zo lang niets leuks gedaan samen zonder de kinderen. Ik denk dat we vandaag bij jou meer hebben gelachen dan we de laatste maanden hebben gedaan.” En deze uitspraak hoor ik keer op keer.

Wanneer zit je relatie in een sleur?

Als je op één van onderstaande punten een JA antwoordt, dan is er sprake van sleur in jullie relatie. Het herkennen is een belangrijke eerste stap, en door de tips uit dit artikel te lezen kunnen jullie dit gelukkig doorbreken. Je herkent de sleur in je relatie….

  • Als je merkt dat jullie elkaar steeds meer voor lief gaan nemen. Dat merk je bijvoorbeeld als je partner weinig aandacht krijg in jouw agenda en planning, jullie maken steeds minder tijd voor elkaar.
  • Als je minder initiatief neemt dan vroeger:leuke dingen doe je met anderen, met je partner zit je op de bank.;
  • Als je nog maar weinig plezier maakt samen;
  • Als er in de slaapkamer alleen nog maar wordt geslapen. 😉

Het ontstaan van de sleur

Sleur is een echte sluipmoordenaar: zonder dat je het door hebt, zit je relatie opeens in een sleur. Waardoor? Bijvoorbeeld als je tijdelijk minder aandacht aan je partner besteed omdat je een drukke periode op je werk hebt. Of omdat je voorrang geeft aan andere dringende zaken zoals een ziek familielid of de kinderen. Of misschien hebben jullie nooit een oppas en doen jullie daarom alle leuke en ontspannende dingen met anderen. Klinkt allemaal niet zo ver gezocht, toch? En je partner snapt dat. Die is er voor je en misschien steunt die je zelfs. Maar als dit keer op keer gebeurt, dan doet dat iets met je relatie. Je deelt minder met elkaar. Het enige waar nog over gepraat wordt, is bijvoorbeeld het boodschappenlijstje. Daardoor verdwijnt de ‘sparkle’. En dat is zonde! Voor je het weet zijn jullie van geliefden veranderd in huisgenoten.

Om jullie te helpen weer die boost te geven aan je relatie geef ik jullie vijf tips.

Vijf tips om je relatie te boosten

Tip 1. Weer de focus op jullie relatie

Je raakt meer gemotiveerd als je weet waar je het voor doet. Waarom zou je relatie voorrang moeten krijgen boven alle andere dingen die nu jullie aandacht krijgen? Misschien is dit omdat:

  • je jouw partner niet kwijt wilt raken.
  • je jouw partner het beste van jezelf wilt geven omdat hij/zij dat verdient.
  • je gunt je kinderen dat papa en mama weer ongelofelijk blij met elkaar zijn.

Wat de motivatie ook is… schrijf het voor jezelf op en herlees dit als je merkt dat de motivatie even minder is.

Tip 2. Laat je waardering voor je partner zien

Als je langer bij elkaar bent,sluipt het er langzaam in dat je de kleine dingen die je partner voor je doet voor lief gaat nemen. Dat lekkere kopje koffie die je elke morgen wordt voorgeschoteld. Of de kus bij vertrek, etc. Ik wil jullie uitdagen om elkaar elke dag weer complimenten te geven. Spreek je waardering uit over de kleine dingen waar je dankbaar voor bent in je relatie. Die je waardeert in je partner. Dat kan ook zoiets simpels zijn als de afwas uitruimen, een lekker avondmaaltijd op tafel of samen met de kind(eren) een spelletje doen. En benoem eens wat vaker een mooie eigenschap van je partner. Wedden dat je relatie hier een boost van krijgt!

Tip: in mijn e-book staan 101 verrassende vragen die jij en je partner aan elkaar kunnen stellen. Een fijne manier voor meer verdieping van jullie relatie en elkaar nog beter te leren kennen. Perfect voor een datenight. Je bestelt het e-book hier. Tip: gebruik de kortingscode OUDERSNL en je betaalt nog maar €5,99.

Tip 3. Ga weer plezier maken samen

Jullie zijn zo druk met die enorme to-do-lijst waar nooit een einde aan lijkt te komen. Met (kleine) kinderen is er altijd wel iets te doen of te regelen. Maar wat als je deze taken nou eens een avond of (doe eens gek) een dag zou laten liggen en aandacht aan je partner zou besteden? Die klussen zijn er morgen ook nog wel. Ga samen iets leuks doen. Maak weer plezier met elkaar. Wat deden jullie in de beginfase van jullie relatie samen? Waar genieten jullie echt van samen? Hoe kun je ervoor zorgen dat dit weer mogelijk wordt, bijvoorbeeld 1x per maand? Vind een oppas in de buurt of sluit een deal met andere ouders uit de straat of van school – een van hen past een avond bij jullie op en een van jullie past een andere avond op hun kinderen. Zo help je elkaar én bespaar je weer op de kosten van een oppas.

Tip 4. Toon interesse in elkaar.

Als je al langer bij elkaar bent, denk je elkaar zo goed te kennen dat je elkaars gedachten kunt raden, toch? En daardoor stel je de vraag maar niet. Want je weet het antwoord toch al. Maar niets is minder waar. Dus stel je vragen en laat je verrassen door de antwoorden van je partner. Wie weet wat je dan voor nieuws over je partner te weten komt. Kom je niet verder dan ‘hoe was je dag’? Dan vind je hier 20 alternatieve vragen die je kunt stellen om interesse te tonen in je partner.

Tip 5. Verras elkaar weer.

Weet je nog die tijd dat je je partner vaak verraste met een uitje of een cadeautje? Om over de verrassingen in de slaapkamer nog maar niet te spreken. 😉 Wat weerhoudt je om dit weer te doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit weer vaker doet? Maak je relatie weer spannend. Stuur je partner eens een ander soort appje dan over boodschappen of de planning. Spreek met elkaar een tv-loze avond per week af zodat jullie om de beurt een gezellige avond kunnen organiseren. Kleine veranderingen kunnen echt het verschil maken!

Ik zou zeggen: go for it!

Lees ook: