20 maart 2013

Seksuele voorlichting: Lovebuzz en Het Voorspel

De Lovebuzz en Het Voorspel zijn nieuwe initiatieven voor seksuele voorlichting op middelbare scholen. Leuke alternatieven voor stroeve praatjes van volwassenen.

Vraag een willekeurige puber of die behoefte heeft aan seksuele voorlichting op school; tien tegen een dat je een meewarige reactie krijgt. Ik weet toch alles al? Wat moeten ze mij nog vertellen?

Inderdaad: op het schoolplein (en daarbuiten) wordt heel wat afgepraat, en op internet ligt alle informatie voor het grijpen.

Maar anderzijds: wat weet je kind nu eigenlijk over de morning-after pil, SOA's, en het berekenen van de vruchtbare dagen? Om nog maar te zwijgen over de vraag hoe je het vrijen leuk kunt houden. Op de spreekuren van seksuologen komen tegenwoordig steeds vaker jonge meiden en jonge vrouwen die vrijen helemaal niet leuk meer vinden, omdat het pijn doet, of vervelend is. Met dank aan de internet-porno, die zulke vertekende beelden geeft.

Seksuele en relationele vorming

Seksuele voorlichting op school – of 'seksuele en relationele vorming' zoals het tegenwoordig heet – is dus echt geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat, als school?

Soms klust de biologieleraar wat bij, en soms komt er iemand langs van de GGD. Maar dat blijft altijd iets krampachtigs houden, omdat leerlingen niet zo makkelijk vrijuit praten tegenover volwassenen in de klas. Alternatieven zijn dus welkom.

Nieuwe initiatieven

Het kan ook anders:

  • voor de brugklas is er de Lovebuzz. Sinds oktober 2012 rijdt er een bus langs middelbare scholen in Nederland. Tijdens een bezoek aan deze Lovebuzz ontdekken brugklassers in een interactieve game wat ze vinden van liefde, seksualiteit en relaties. Dit is een project van Rutgers WPF (voorheen Rutgers Nisso Groep);
  • voor de 2e en 3e klas is er - al sinds 2000 - Het Voorspel. Daarbij gaat het om gastlessen van medische studenten (en medisch-achtige studenten, zoals biomedische wetenschappen en psychologie), gebaseerd op het principe van peer-education, oftewel: voorlichting door (bijna-)leeftijdgenoten. Dit is een initiatief van IFMSA-NL, de Nederlandse tak van een internationale studenten-organisatie.

Lovebuzz

Het Lovebuzz-project – voor brugklassers – lijkt succesvol te zijn. Althans, voor zover we de persberichten daarover mogen geloven. De enige klacht van leerlingen is dat ze moeten staan in die bus, en niet kunnen zitten. Van docenten horen we alleen maar lovende reacties.

Hebben uw eigen kinderen er ervaring mee? Dan horen we die ervaringen graag! Mail naar [email protected].

Het Voorspel

Het Voorspel-project lijkt óók heel succesvol te zijn. Het mooie ervan is dat leerlingen makkelijk praten bij (bijna-)leeftijdgenoten, en dat er een ongedwongen sfeer ontstaat.

Zelf waren we eerst wat sceptisch, vanwege de medische (of half-medische) achtergrond van de peer-educators. Seksualiteit is immers geen ziekte. Onze zorg bleek echter onterecht: deze studenten hebben een speciale training gehad, en kunnen dus ook goed ingaan op de relationele aspecten.

Wat we ook leuk vinden aan 'Het Voorspel', is dat de leerlingen die meedoen met dit project, vouchers krijgen voor het bekijken van gratis video's op www.sexwizard.nl. Normaal moet je daarvoor betalen maar nu dus niet.

Ook wat Het Voorspel betreft horen we graag uw ervaringen (en vooral die van uw kinderen). Mail naar [email protected].

Praten met kinderen over seks

Het kenniscentrum Rutgers WPF pleit voor meer gedragsregels op scholen om de seksuele omgang tussen leerlingen te verbeteren. Deze regels zouden seksueel grensoverschrijdend gedrag in moeten perken.

Volgens ons zullen 'regels' niet echt helpen. Want regels worden overschreden, en zodra zich een nieuwe situatie voordoet, moet je weer nieuwe regels erbij maken. Praten over seks is veel belangrijker. Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, betoogde dat in het radioprogramma Dit is de Dag van 13 maart 2013.

Een goede kapstok om te praten over seks en seksualiteit is Sense.info. Beetje braaf, en misschien niet zo aansprekend voor oudere tieners, maar zeker geschikt als startpunt voor een gesprek.