Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 november 2016

Selectie in plaats van loting

Populaire studies, zoals geneeskunde, hebben het loten afgeschaft en vervangen door 'selecteren'. Hoe werkt dat?

Voor opleidingen met een numerus fixus (beperkt aantal plaatsen) wordt niet meer geloot. Als er te veel aanmeldingen zijn, moet je nu meedoen aan een selectie.

De selectie wordt uitgevoerd door de fixus-opleiding zelf, waarbij gekeken wordt naar: cijfers, motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties.

Niet alle politieke partijen waren blij met dit nieuwe systeem. Paul van Meenen (D66) vond het bijvoorbeeld een proces van 'schimmige gesprekjes en achterkamertjes'. En studenten kunnen volgens hem makkelijk vals spelen. "Wat een schitterende motivatiebrief. Heeft uw vader die helemaal zelf geschreven?"

Toch heeft minister Bussemaker besloten om voort te gaan op de ingeslagen weg. Het komende studiejaar (2017/2018) gaat de selectie dus van start. Hieronder vertellen we hoe het werkt.

Aanmelden

Per studiejaar mag je je aanmelden voor maximaal twee fixus-opleidingen. Het maakt niet uit of je ook daadwerkelijk aan de selectie meedoet.

Uitzondering: voor een aantal fixus-opleidingen kun je je maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Namelijk:

  • geneeskunde
  • mondzorgkunde
  • fysiotherapie
  • tandheelkunde

Je mag je dus niet tegelijkertijd aanmelden voor geneeskunde in Groningen en geneeskunde in Utrecht. Maar wel voor – bijvoorbeeld – geneeskunde en mondzorgkunde (of een andere opleiding met een numerus fixus).

Let op: aanmelden kan vanaf 1 oktober 2016, tot uiterlijk 15 januari. Je doet dat via www.studielink.nl.

Opnieuw proberen?

Of je meerdere jaren achter elkaar mag meedoen met de selectie, en zo ja hoe vaak, verschilt per studie. Dat kan variëren van één tot maximaal drie keer. Het precieze aantal vind je o.a. via Studiekeuze123.nl:

  • ga naar Studiekeuze123.nl
  • tik de gewenste opleiding in het zoekvak (bijvoorbeeld: geneeskunde Utrecht)
  • resultaat: 12 opleidingen
  • klik op de gewenste opleiding, bijvoorbeeld WO Bachelor
  • resultaat: de startpagina van deze opleiding
  • scroll naar beneden en selecteer Toelating & kosten
  • scroll opnieuw naar beneden, naar Selectie
  • resultaat: 'Maximaal aantal keer meedoen: 2' (voor geneeskunde in Utrecht)

Als je vóór het studiejaar 2017-2018 al een keer hebt meegedaan aan een loting, telt dat misschien ook mee. Meer hierover op Al eerder meegedaan aan loting of selectie? op Studiekeuze123. Daar lees je ook wat je moet doen als je gezakt bent voor je eindexamen (waardoor je selectiepoging niet meer meetelt).

Belangrijke data (2017)

  • 15 januari: uiterste inschrijfdatum
  • 15 januari – 15 april: selectieperiode
  • 15 april: uitslag (in de vorm van een rangnummer)

Als de uitslag positief is (dat wil zeggen: wanneer je rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen valt), moet je de aangeboden plaats binnen twee weken nadat je het bericht hebt ontvangen, accepteren via Studielink. Anders komt de plaats te vervallen.

Stappenplan

Studiekeuze123, een dienst van de overheid die helpt bij de studiekeuze, heeft een handig stappenplan gemaakt, voor de aanmelding bij fixus-opleidingen met selectie:

1. Toelatingsvoorwaarden checken
Check de toelatingsvoorwaarden op www.studiekeuze123.nl/selectie of op de website van de instelling.

2. DigiD aanvragen
Vraag op tijd je DigiD aan (via www.digid.nl) want de aanvraag duurt enkele dagen. Je hebt een DigiD nodig om in te loggen bij www.studielink.nl.

3. Eerdere lotingen controleren
Controleer vanaf 21 september of je 'historische deelnames' hebt via www.studielink.nl

4. Aanmelden
Meld je aan voor de gewenste studie via www.studielink.nl . Doe dit uiterlijk 15 januari 2017.

5. Selectieprocedure doorlopen
Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, moet je deelnemen aan de selectieprocedure van de instelling.

6. Uitslag bekijken
Op 15 april 2017 krijgt je je rangnummer van Studielink.nl.

7. Plaats accepteren of andere studie kiezen

  • als het rangnummer binnen de capaciteit van de gekozen studie valt: accepteer de plaats binnen twee weken (via www.studielink.nl)
  • als het rangnummer buiten de capaciteit van de gekozen studie valt: meld je aan voor een andere studie (via www.studielink.nl)
  • als je alsnog een plaats krijgt aangeboden, omdat iemand anders geen gebruik maakt van zijn of haar plaats, ontvang je daarover een mail. Je kunt dan alsnog je eigen plaats accepteren (via www.studielink.nl), binnen twee weken na ontvangst de mail.

Vervolgens kun je je inschrijving afronden:

8. Studiekeuzecheck
Als je geen selectieprocedure hoefde te doorlopen (omdat er minder aanmeldingen dan plekken waren) of als je je hebt aangemeld voor een studie zonder numerus fixus, heb je recht op een studiekeuzecheck. Daarmee kun je controleren of een opleiding goed bij je past. Een hogeschool of universiteit kan je overigens ook verplichten om een studiekeuzecheck te doen.

9. Studiefinanciering aanvragen
Als je gaat studeren, kun je studiefinanciering (lening, aanvullende beurs, etc.) en een OV-kaart aanvragen via www.duo.nl.

10. Starten met studeren
Tenslotte kun je starten met de studie.

Download het bovenstaande stappenplan op Studiekeuze123.

Meer informatie

Meer informatie over de selectieprocedure vind je op www.studiekeuze123.nl/selectie .