Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

7 maart 2013 door Henk Boeke

Sommige complimenten werken averechts

Complimenten geven is een beproefd middel om kinderen te stimuleren, angsten te laten overwinnen, en onzekerheid te verminderen. Mits je wel de goede complimenten geeft.

Sommige complimenten kunnen averechts werken, vooral bij kinderen met een laag zelfbeeld. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsychologen van de Universiteit van Utrecht, gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.

De onderzoekers maakten onderscheid tussen persoonsgerichte en gedragsgerichte complimenten. Bijvoorbeeld:

  • persoonsgericht: "Wat ben jij goed!"
  • gedragsgericht: "Wat heb je dat goed gedaan!"

Uit onderzoek onder 357 ouders bleek dat ouders meer persoonsgerichte dan gedragsgerichte complimenten geven aan kinderen met een laag zelfbeeld.

Een tweede onderzoek, onder 313 kinderen van 8 tot 13 jaar, laat echter zien dat juist kinderen met een laag zelfbeeld niet gebaat zijn bij persoonsgerichte complimenten. Ze gingen zich schamen als ze faalden.

Gedragsgerichte complimenten daarentegen veroorzaken geen gevoelens van schaamte na falen, ook niet onder kinderen met een laag zelfbeeld. Daarom is het over het algemeen beter om complimenten te richten op het gedrag dan op de persoon, aldus de onderzoekers.

Nog even voor de duidelijkheid: een laag of negatief zelfbeeld (ook wel 'lage zelfwaardering' genoemd, naar het Engelse low self esteem) kan zich bijvoorbeeld uiten in onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, bangheid, faalangst, of meelopers-gedrag. Het kan echter ook tot meer naarbuiten gericht gedrag leiden, zoals boosheid en woede-uitbarstingen.

Bronnen: