31 januari 2009 door Justine Pardoen

Spelletjes-sites zijn niet geschikt voor jonge kinderen

Praktisch alle internettende kinderen spelen online-spelletjes. Helaas zijn de sites waar ze dat doen niet geschikt voor jonge kinderen.

Internettende kinderen zijn dol op mini-spelletjes (casual games), maar de websites waar je ze kunt vinden zijn helemaal niet geschikt voor kinderen. Dat soort sites bevatten namelijk ook zeer gewelddadige games die schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen.

Een op de acht kinderen heeft wel eens een online spelletje gespeeld dat ze eng vonden, of waar ze vreselijk van schrokken. Dat blijkt uit het onderzoek van de stichting Mijn Kind Online dat afgelopen week, op 28 januari 2009, werd gepresenteerd.

Enge dingen en schrik-ervaringen hoeven op zich niet schadelijk te zijn. Heftige sprookjes zijn dat ook niet. Maar we hebben het hier wel over het afzagen van ledematen en het uitrukken van darmen. Als je dat maar lang genoeg doet, werkt het beslist afstompend. Denk ook aan praktische problemen als nachtmerries en bedplassen.

Mijn Kind Online vindt dat spelletjes-sites een leeftijdsclassificatie moeten invoeren, zodat je makkelijk kunt zien wat geschikt is voor wie. Een goede kandidaat daarvoor is PEGI Online, een reeds bestaand classificatiesysteem voor online games. PEGI Online wordt op dit moment aangepast voor casual games. Het is een aanvulling op de PEGI die iedereen al kent van games die je koopt in de winkel.

Ook ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Mijn Kind Online. Ouders doen er goed aan om met hun kinderen te praten over hun ervaringen en om te voorkomen dat ze spelletjes spelen met grof geweld.

Onderzoek

Het afgelopen half jaar heeft Mijn Kind Online onderzoek gedaan (kwantitatief en kwalitatief) onder 480 kinderen tussen 8 en 12 jaar en groepsinterviews gehouden met kinderen van 6 en 7 jaar. Daaruit blijkt dat álle 8- tot 12-jarigen online-spelletjes spelen. Zo'n 60% van de 6- en 7-jarigen speelt die spelletjes ook al. Daarnaast is een groot aantal spelletjes-sites kritisch onder de loep genomen, waarbij de gewelddadige spelletjes aan het classificatiesysteem van PEGI zijn onderworpen.

De conclusie: op alle populaire spelletjes-sites staan games die een PEGI-classificatie van 16+ krijgen, zonder dat die sites dat vermelden. Dat geldt ook voor Spele.nl, de populairste site bij kinderen in Nederland. Bijna 80% van de kinderen tussen 8 en 12 jaar speelt hier spelletjes. Andere spelletjes-sites die veel bezocht worden, zijn Speeleiland.nl, Spelle.nl, Spel.nl en Elkspel.nl.

Het onderzoeksverslag Next Level – dossier over online-spelletjes voor kinderen bevat aanbevelingen om spelletjes-sites kindvriendelijker te maken én tips voor ouders.

Geen privacy-beleid

De onderzoekers constateren dat de meeste exploitanten hun sites niet op orde hebben. Behalve dat niet alle spelletjes geschikt zijn voor een jonge doelgroep, hebben de meeste sites geen privacy-beleid. In de praktijk betekent dat dat persoonsgegevens her en der verhandeld worden. Bovendien is het moeilijk om in contact te komen met de mensen achter de site. Ouders die klachten hebben, krijgen daardoor niet eenvoudig antwoord.

De meeste spelletjessites zeggen dat ze zich richten op een brede doelgroep. Dat klopt, omdat ze ook veel vrouwen tussen 20 en 40 jaar trekken. Toch adverteren ze wel veelvuldig voor kinderen, zo blijkt. Op veel sites staan bijvoorbeeld reclames voor Lego en Disney.

Hoe realistischer hoe enger

Over welke spellen maken de onderzoekers zich zorgen? Onder andere:

  • schiet- en vechtspellen (op zich niet erg, maar wel voor kleine kinderen);
  • extreem bloederige spellen (denk aan Zombie-games, en games waarin de speler overreden wordt door een trein);
  • spellen waarbij je poezen moet doodschieten;
  • spellen waarbij je honden moet uitlaten die vervolgens onder een auto komen.

Enkele citaten uit het onderzoek:

  • "Eng is, als je veel bloed ziet en je hoofd eraf gaat en je organen ziet en je een heel realistisch geluid hoort." (jongen, 12 jaar);
  • "Je moest iemand bevrijden en er was overal bloed en lijken en messen met bloed en zo. En op het laatst kwam er een enge man die je liet schrikken in een tuinhuisje." (jongen, 10 jaar);
  • "Ik heb een spelletje gespeeld waarin je iemand zijn vingers moest afhakken." (meisje, 9 jaar).

Het realisme in beeld en geluid draagt bij aan het angstige gevoel. Vooral gedetailleerde beelden en harde geluiden worden als vervelend ervaren. Daarnaast geven kinderen duidelijk aan dat het een vervelende ervaring is om zelf schade te moeten toebrengen. Ook niet prettig is het plotseling zien van een onverwacht eng beeld (zoals in de zogenaamde schrikspelletjes, die niet als zodanig herkenbaar zijn).