Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
De babytijd is een tijd van enorme ontwikkelingssprongen en die ontwikkeling gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je baby is de enige dag nog heel tevreden en de dag erna is hij alleen maar aan het huilen, hangerig en lijkt niets goed te zijn. Wat is er aan de hand?! Grote kans dat je te maken hebt met één van de sprongetjes van je baby.
Misschien is het ‘Oei ik groei boek’ al onder je neus geschoven of heb je de app al gedownload en dat is niet zonder reden. Je vindt hier namelijk interessante informatie over de mentale ontwikkeling van je baby. Door de mentale ontwikkelingen van je kindje kan je ineens een paar dagen (en soms zelfs een paar weken) merken dat je kindje minder happy is. Het enige dat je baby op dat moment wil is vastgehouden worden en heel dicht bij je zijn. De dagen kunnen dan best lang duren. Het goede nieuws: het is tijdelijk. Het slechte nieuws: in de eerste 20 maanden zal je kind ongeveer 10 keer een mentale sprong doormaken die soms wel weken kan duren. Maar zoals met alles: geen enkele baby is hetzelfde. Zo kan de baby van een vriendin veel last hebben van de ene sprong en jouw baby helemaal niet.
Maar hoe zit dat dan met die sprongen? Nederlandse wetenschappelijke onderzoekers Frans Plooij en zijn echtgenote Hetty ontdekten dat de mentale ontwikkeling van baby’s in sprongen gaan. Tijdens een project observeerden zij diverse baby’s nauwlettend. Ook lieten ze de moeders een dagboek bijhouden. Dankzij dit onderzoeksproject, leerden ze de sprongen van de baby kennen. Zo kwamen ze erachter wat baby's na elke mentale sprong leren en kunnen. En het zal je verbazen: je zal echt merken dat je baby na zo’n periode van huilerig en humeurig zijn, meer dingen kan dan ervoor.
Valt jouw baby moeilijk zelf in slaap? Probeer deze geweldige tip eens!
Als je 1 of 2 keer een sprong hebt meegemaakt, kun je de sprongetjes van de baby daarna feilloos herkennen. Het zijn die dagen dat je denkt: ‘Wat is er toch met mijn baby aan de hand?’ In de meeste gevallen is het antwoord ‘een sprong’. Andere veel voorkomende oorzaken zijn krampjes of regeldagen. De belangrijkste kenmerken van de sprongetjes van je baby:
De sprongetjes bij baby’s vinden plaats rond dezelfde tijd, of beter gezegd: rond dezelfde leeftijd in weken. Bijvoorbeeld: rond de 5de week maken de meeste baby’s hun eerste sprong mee, daarna rond de 8 weken. Om te bepalen wanneer de sprongetjes van jouw baby zijn, wordt uitgegaan van de uitgerekende datum, dus niet van de datum waarop je kleintje is geboren. Waarom is dat? Omdat baby’s allemaal ongeveer even oud zijn op de uitgerekende datum, dat geldt niet voor de geboortedatum. Sommige baby’s zijn te vroeg geboren, anderen besluiten om juist wat langer te blijven zitten. De baby’s zijn dan dus niet even oud qua ontwikkeling, want ook al wordt jouw baby met 42 weken geboren, de ontwikkeling is gewoon doorgegaan in jouw baarmoeder, dus die weken tellen gewoon mee. Als je kijkt naar de uitgerekende datum, is elke baby 40 weken oud en vanaf dat moment gaan we tellen naar de sprongen die komen gaan.
Eigenlijk maken kinderen hun hele leven nog ‘sprongen’ mee, maar die zijn niet allemaal onderzocht. Alleen de eerste 10 sprongen zijn in kaart gebracht en deze vinden plaats in de eerste 20 maanden van het prille leventje van kinderen. Hieronder vind je een overzicht van alle sprongetjes van je baby. Elke sprong vindt plaats rond een bepaalde leeftijd en heeft een andere naam, gebaseerd op wat je baby leert en kan na de sprong. Onthoud dat je baby niet meteen na een sprong al deze vaardigheden laat zien. Dit gaat heel geleidelijk aan. Het kan even duren voordat je ze ook daadwerkelijk kunt zien.
Wanneer: tussen 4,5 en 5,5 weken
Wat: De eerste sprong is een heftige sprong voor je kleintje, je zal merken dat het lijkt alsof je baby opeens ´wakker wordt´ op deze wereld. Ook zal je voor het eerst traantjes ontdekken, ervoor huilde je baby zonder tranen.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 7,5 en 9,5 weken
Wat: Je baby gaat interesse krijgen in patronen. Patronen zijn bijvoorbeeld stippen, strepen, maar ook gehoor, geur en smaak. Ook jouw gezicht heeft patronen en na deze sprong zal je merken dat je kind jouw gezicht steeds meer bestudeerd.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 11,5 en 12,5 weken
Wat: Eerst bewoog je baby een beetje houterig, maar na deze sprong zullen de bewegingen wat soepeler gaan. Je baby geniet trouwens van alle vloeiende bewegingen, niet alleen van zijn eigen lichaam, maar ook daarbuiten. Ga maar eens vliegtuigje met je kleintje spelen, vindt hij vast geweldig! De vloeiende overgangen ga je ook merken in de geluidjes die je kleintje maakt. In plaats van korte stootgeluidjes, hoor je nu meer vloeiende geluidjes.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 14,5 en 19,5 weken
Wat: Eigenlijk kun je de eerste 3 sprongen zien als de basis en deze sprong als een nieuw hoofdstuk die alle bovenstaande vaardigheden verbindt. Eerst zag je baby alles los van elkaar, nu kan hij series van vloeiende overgangen, patronen of sensaties zien, horen, ruiken, proeven en voelen.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 22,5 en 26,5 weken
Wat: Hoe staat het één ten opzichte van het andere? Wat is het verband, wat zijn de verhoudingen? Al deze elementen gaat je kindje steeds beter begrijpen. Zo zal je zien dat je kindje vaak van het ene object naar het andere kijkt. Hé, die staan een stukje van elkaar, er is dus afstand! Dingen kunnen ook achter elkaar en op elkaar. Dat is leuk. Nog iets leuks: dingen laten vallen! Super mooi om te zien hoe iets van hoog naar laag valt. Alleen zijn papa en/of mama daar misschien wat minder blij mee. De sleutelwoorden van deze sprong: in, op, achter, voor en hoe ver.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 33,5 en 37,5 weken
Wat: Je baby gaat leren hoe alles in categorieën is ingedeeld. Dat bijvoorbeeld een koe en een kat tot de categorie ‘dieren’ horen. En dat een stoel en een tafel meubels zijn. Ook gaat je kindje begrijpen welke woorden bij een bepaald ding of een actie horen. Bijvoorbeeld wat er bedoeld wordt met ‘gooien’ of wat een ‘bal’ is.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 41,5 en 46,5 weken.
Wat: Een opeenvolging is bijvoorbeeld dat als je ‘hap’ zegt, je eten krijgt. Het gaat dus om het patroon van actie en reactie. Misschien kan je baby het woordje nog niet zeggen, maar het bijvoorbeeld wel uitbeelden of een geluidje maken waardoor jij weet wat je kleintje wilt. Met het nemen van deze sprong gaat je kind echt een hele stap vooruit. Dat zal je merken aan de vaardigheden die je kind na verloop van tijd laat zien (maar onthoud: nooit alles tegelijk en soms kan er wat tijd overheen gaan).
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 50,5 en 54,5 weken
Wat: Ondertussen wordt je kind steeds ouder en heb je de allereerste verjaardag al gevierd! Wat een mijlpaa. Nu is je kind geen baby meer, maar een dreumes. Na sprong 8 snapt je kleine wat programma’s zijn. Dit zijn een reeks aan handelingen die horen bij een bepaalde actie. Denk bijvoorbeeld aan aankleden of afwassen. Deze woordjes bestaan uit diverse acties zoals eerst een romper aan, dan een shirt, een broek, sokken en schoenen. Afwassen bestaat uit een sopje maken, servies in het sopje doen, deze met de borstel schoonmaken en op een rekje zetten. Andere programma’s zijn bijvoorbeeld: handen wassen, schoenen aantrekken, haren kammen, deur opendoen etc.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 59,5 en 61,5 weken
Wat: Nu de kleine dreumes de wereld van ‘principes’ gaat verkennen is het heel belangrijk dat je grenzen gaat stellen. Ja, het opvoeden gaat nu echt beginnen en hierbij is het stellen van regels heel, maar dan ook heel belangrijk.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Wanneer: tussen 70,5 en 76,5 weken
Wat: Je dreumes leert en begrijpt een heel belangrijk woordje: ‘ik’. En ‘ik’ heeft een eigen wil, kan dingen zelf doen en kan andere mensen uitdagen iets voor hem te doen. Ook heeft hij door dat hij zelf beslist of hij iets doet of niet (wat voor ouders natuurlijk wat minder fijn is). Daar komt gelukkig bij dat je kind een geweten gaat ontwikkelen, al zou hem dat er niet altijd van weerhouden de eerste leugentjes (om bestwil) te formuleren.
Vaardigheden na deze sprong van de baby:
Dit is de laatste van alle sprongetjes van de baby, maar dat betekent niet dat de ontwikkeling nu stopt. Het hele leven door maken we mentale ontwikkelingen door, dat houdt nooit op. Dus ook op oudere leeftijd zal je kleintje een sprong meemaken en misschien dus ook periodes hebben dat ze wat minder goed in hun vel zitten.