5 mei 2015 door Stephanie de Blieck

Studeren, wat kost dat?

[Advertorial]

Wat kost studeren nu eigenlijk? Collegegeld, studieboeken, kamerhuur... Bovendien verandert de studiefinanciering per 1 september 2015 van een basisbeurs in een lening (het studievoorschot; meer hierover op Studiekeuze123). Dit houdt in dat studenten maximaal € 1.016,71 per maand mogen lenen. Een fiks bedrag. Hoe houd je zicht op de kosten?

Via www.financieelstudieplan.nl is het heel gemakkelijk om een overzicht te maken van inkomsten en uitgaven. Dat kan via een lijst met mogelijke in- en uitgaven die je kind kan personaliseren. Deze persoonlijke lijst kan zelfs naast die van een vergelijkbare student worden gezet om te zien of je kind hetzelfde uitgeeft als andere studenten. Ook handig: met het Financieel Studieplan is snel te zien hoeveel er na de studie maandelijks moet worden afgelost.

Studentenreisproduct

Reizen is een grote kostenpost voor studenten. Daarom is met de wijziging van de studiefinanciering het studentenreisproduct behouden. Zo reist je kind gratis (of met korting) met het openbaar vervoer.

Vraag bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) een studentenreisproduct aan. Dit kan tegelijkertijd met de aanvraag voor de lening. Ook als je kind niet wil lenen, kan het wel een reisproduct aanvragen.

Aanvullende beurs

Nog een tip voor de studiefinanciering: bekijk of je zoon of dochter een aanvullende beurs kan krijgen. Hebben ouders een (bruto) verzamelinkomen onder de € 46.000,- dan kan een aanvullende beurs worden aangevraagd met een maximum van € 365,- per maand. Dit gaat via DUO.

Bespaartips

Zodra je weet wat de inkomsten en uitgaven zijn, is het ook fijn om te zien hoe er bespaard kan worden:

  • vergelijk de kamerhuur: in Amsterdam is de gemiddelde kamerhuur € 414,- en in Hilversum € 350,-. Het loont de moeite om rond te kijken. Bekijk de gemiddelde kamerhuur voor andere studiesteden;
  • koop niet alles nieuw, maar kijk ook eens in de kringloopwinkel of op Marktplaats;
  • gebruik direct al de studentenstatus! Met zijn of haar studentenkaart kan je kind veel korting krijgen bij sommige studieboekenwinkels, restaurants, musea en bioscopen;
  • tot slot een tip voor zelfbescherming: je kind kan een limiet op zijn of haar bankrekening laten zetten om niet rood te kunnen staan.

Twijfels over studie

Is een aankomend student ingeschreven vóór 1 mei, dan mag die tot 1 september nog zonder problemen switchen van studie. Let op: start je zoon of dochter met een opleiding, en blijkt die toch niet naar wens te zijn, dan moet er wel collegegeld worden betaald over de maanden dat hij of zij ingeschreven staat. Lees meer over switchen en stoppen op Studiekeuze123.