26 maart 2020 door Loth van Veen

Thuisblijven met je puber: 5 tips

En ineens zitten we allemaal thuis. Het coronavirus zorgt ervoor dat we vanuit huis werken, schoolwerk thuis maken, vrienden een tijdje niet ‘live’ zien… Een flinke uitdaging, zeker in een gezin met een of meerdere pubers. Hoe zorg je ervoor dat je het fijn hebt én houdt met elkaar? De coaches van Intermijn geven je 5 tips voor deze bijzondere periode.

Tip 1 Bespreek de situatie rondom het coronavirus met je puber en deel ook jouw spanning en angst

Pubers kunnen, net als wij, bang zijn op dit moment. Ze horen en lezen ook wat er aan de hand is, er gaan op social media (spook-) verhalen rond en ze voelen de spanning en angsten aan van de volwassenen om hen heen. Neem de tijd om de situatie met je puber te bespreken.Het kan helpen om niet ieder nieuwsbericht dat binnenkomt met elkaar te delen, maar bijvoorbeeld een keer per dag aan de hand van de krant of het journaal de situatie te bespreken.

Pubers waarderen eerlijkheid. Deel dus ook jouw angsten. Geef aan dat jij ook niet weet hoe dit afloopt en dat dat inderdaad spannend ìs. Leg ook uit dat sommige spookverhalen tot ‘fakenieuws’ behoren of te relativeren zijn.

Tip 2 Stel (samen) routines op voor de dagen

Mensen hebben baat bij overzicht en structuur. Pubers dus ook. Het coronavirus zorgt ervoor dat we veel structuren en routines missen. Dat kan ervoor zorgen dat de dagen eindeloos duren, dat je je somber voelt of dat je nergens toe komt. Stel daarom (samen) een dagroutine op. Hoe laat staan jullie op? Hoe delen jullie de dagen in? Breng ook verschil aan tussen de weekenddagen en de andere dagen. Zo houd je een weekritme en lijken de dagen niet te veel op elkaar.

Tip 3 Focus niet te veel op schoolwerk

Het coronavirus zorgt ervoor dat scholen gesloten zijn. Veel scholen laten leerlingen thuis doorwerken. Zo lopen onze pubers straks niet te veel achter en bovendien kan ‘gewoon schoolwerk’ een welkome afleiding zijn in deze tijd. Maar, voorkom dat je te veel focust op het schoolwerk van je puber. Misschien heb je, net als veel andere ouders, een rooster voor je kind opgesteld en verwacht je veel discipline van hem of haar. Bedenk ook dat deze situatie voor je kind nieuw, onzeker en spannend is en geef hem of haar wat ruimte om een weg te vinden in het werken op afstand. Ga hierover in gesprek met je puber: mist hij of zij school? Hoe ervaart hij/zij het werken op afstand? Kun je ergens bij helpen?

Bedenk: als deze periode voorbij is, wil je graag dat je puber mentaal gezond is, en doet die paragraaf van wiskunde er echt wat minder toe…

Tip 4 Geef elkaar de ruimte

Probeer niet te veel op elkaars lip te zitten. Spreek af wie waar werkt en in welke ruimte er bijvoorbeeld ontspannen kan worden. Er bestaan noise-canceling koptelefoons die omgevingsgeluid filteren. Zo kan iedereen zich naar wens afzonderen en een deel van de dag in stilte of juist met muziek doorbrengen.

Zoek ook samen met je puber ruimte op: maak een wandeling in de natuur of ga de tuin in. Een frisse neus en wat beweging doet iedereen goed.

Tip 5 Doe dingen waar je anders de tijd samen niet voor hebt

Hoe bizar, onwerkelijk en beangstigend deze situatie rondom het coronavirus ook is, het levert een belangrijk ding op: tijd met elkaar. Beleef deze tijd bewust. Doe dingen samen waar je normaal gesproken de tijd niet voor hebt. Drink samen koffie, maak een lange wandeling, ga klussen of verander samen de kamer van je puber. Je zult zien dat je al doende in gesprek raakt met je puber! Leer elkaar beter kennen.

Wil je meer weten over 'in gesprek met je puber'? Lees dan ons volgende artikel 'in gesprek over toekomstkeuze met je puber'.