24 februari 2015

Tijd maken, hoe doe je dat?

Negen tips om tijd vrij te maken voor je kinderen.

Kinderen vinden het heerlijk als hun ouders tijd voor ze vrijmaken. Hoe meer hoe beter. De Family Factory inventariseerde tips van ouders zelf, hoe ze dat zoal aanpakken.

De onderstaande tips zijn dus afkomstig uit de praktijk. Niet dat ze voor iedereen even goed werken, maar als suggestie zijn ze altijd nuttig. Pik eruit wat je bruikbaar lijkt!

1. Plan eens per week een Happy Hour. Iedereen thuis, iets lekkers op tafel en geen haast. Handig als de kinderen groter worden en vaker weg zijn; zo ben je in elk geval eens per week even echt bij elkaar.

2. Spreek met familie of vrienden af om eens per jaar een weekend op elkaars kinderen te passen. Dan heb je een gezellig weekend met logés, maar ook een weekend voor jou en je partner, of voor jezelf.

3. Geef de kinderen (ieder kind voor zich) een vader-dag cadeau: eens per jaar een dag iets leuks doen met papa. Werkt ook voor mama's.

4. Organiseer af en toe een speciale meiden- of jongensavond.

5. Verruil de beeldschermen één avond per week voor een bordspel. Of doe juist gezellig mee met tv-kijken of computeren.

6. Maak in je agenda een officiële afspraak met je kinderen. Zo laat je zien dat zij net zo belangrijk voor je zijn als je werk.

7. Boodschappen doen of de auto wassen? Als één van de kinderen meehelpt wordt het ineens een leuke activiteit!

8. Naar bed XL: geef je kinderen eens per week extra tijd bij het naar bed brengen. Doe nog een spel, vertel elkaar moppen of lees lekker lang voor.

9. Bedenk een familietraditie voor grote gebeurtenissen, zoals een 10e verjaardag of het afscheid van de basisschool. Ga bijvoorbeeld samen uit eten, of op reis, of naar een concert.

Heb je zelf nog tips? Voeg ze hieronder toe bij de reacties!