22 oktober 2014

Tweeling in bed

Mag een tweeling in één bed worden gelegd? Veiligheids-deskundigen raden het af.

"Hoe leuk het ook lijkt, het is niet verstandig een tweeling bij elkaar in bed te leggen. Het veiligst is om de tweeling in elk een eigen bedje te laten slapen." Dat is het antwoord van Veiligheid.nl (voorheen de stichting Consument en Veiligheid) op de vaak gestelde vraag of een tweeling in één bed gelegd mag worden.

Twee aparte bedjes dus. Die kunnen dan naast elkaar gezet worden, zodat de baby's wel naar elkaar kunnen kijken. Uit diverse studies blijkt dat tweelingen een verhoogd risico lopen op wiegendood.

Het risico wordt nog eens verhoogd wanneer de kinderen beweeglijk worden. Ze kunnen dan tegen elkaar aan rollen. Het broertje of zusje is dan te vergelijken met kussen-achtig materiaal, dat óók niet bij een klein kind in bed gelegd mag worden.

Tip: leg de baby's vanaf het allereerste begin in aparte bedjes. Er zijn namelijk bijna geen tweepersoonsbedjes te koop, waardoor een pasgeboren tweeling in een éénpersoons ledikantje gelegd zou moeten worden. Dat wordt al gauw te klein, waardoor ze alsnog in aparte bedjes gelegd moeten worden. Omdat kinderen moeten wennen aan zo'n nieuwe slaapsituatie, is het verstandig om ze al vanaf het allereerste begin apart te laten slapen. Dat is dan de normale situatie voor ze, waardoor ze er niet meer aan hoeven te wennen.

Bron: Veiligheid.nl