Home » Artikelen » Uitleg over studiefinanciering

Uitleg over studiefinanciering

Door:

Eric Janssen

Hoe werkt de huidige studiefinanciering nou precies? Eric Janssen zocht het uit en maakte er een handige infographic van (in samenwerking met studentenservicebureau Jules).

Gaat je zoon of dochter dit jaar (2016) aan een universiteit of hogeschool studeren? En wil je weten hoe het systeem van lenen en terugbetalen in elkaar zit?

De onderstaande infographic geeft de basisprincipes. Wil je precies uitrekenen hoeveel je kind kan lenen, gebruik dan deze rekenhulp van de overheid.

Eric Janssen

Eric Janssen is vader van twee studerende kinderen. Zijn bureau Blackbird & Finch maakte deze infographic in samenwerking met studentenservicebureau Jules.

Meer over

Reacties

Boeiend en overzichtelijk. Ik

Boeiend en overzichtelijk. Ik heb nog wel een vraag. Als je op het MBO een basisbeurs hebt + studenten OV, en je stapt over naar het HBO, heb je dan nog evenveel/evenlang recht op studiefinanciering en OV, of zit daar een max. aan?

Waarschijnlijk stopt het 'OV

Waarschijnlijk stopt het 'OV-reisproduct' (met excuses voor de gruwelijke jargonterm) op het moment dat je het MBO verlaat. Vervolgens kun je ervoor kiezen om er opnieuw een aan te vragen voor het HBO (waar wel andere voorwaarden aan verbonden zijn. Dan wordt het immers een lening ipv een gift. Waarna het alsnog een gift wordt als je op tijd klaar bent met je studie.)
Maar voor de zekerheid kun je het 't beste natuurlijk even navragen bij de DUO.

Wat mij opvalt: of je nu 880

Wat mij opvalt: of je nu 880 of 1.000 euro leent, bij een niet al te hoog inkomen maakt het voor het terugbetalen niet uit? Na 35 jaar houdt het gewoon op. Ik lees: zo veel mogelijk lenen... de kans is groot dat je niet alles terug hoeft te betalen? Lijkt me een raar signaal!

Lees verder