10 maart 1999 door Justine Pardoen

Vader wordt moe

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Vaders die overdag en door de week voor de kinderen zorgen, voelen zich nog steeds een exotisch ras. Ze worden moe. Niet alleen van het vaderen ("want laten we wel wezen: het huishouden en de zorg voor kinderen is de zwaarste baan die ik ooit gehad heb en de slechtst betaalde nog ook!"), maar vooral van de reacties van anderen.Arjen vertelt dat hij zijn zoon begeleidde bij zijn eerste dag op de peuterschool. "Of ik een ADV-dag genomen had", wilde de leidster weten. "Nee, ik zorg gewoon voor mijn kind, mag dat?" Simon heeft dat ook sinds hij verhuisd is uit Amsterdam. Ook al is hij full-time huisvader, als er iets is met zijn kind vraagt de juf een gesprek met zijn vrouw aan.

Mannen die voor hun kind zorgen, zullen wel in de WAO zitten of werkloos zijn. Ook worden ze niet op de koffie gevraagd door hun vrouwlijke collega's. Sjoerd: "Het ligt niet aan jou, maar aan de sekse-segregatie in de opvoeding." Daarom is hij op zoek naar andere huisvaders om samen iets te ondernemen en de kinderen met elkaar te laten spelen. Vaders kunnen hun kind niet verschonen in openbare gelegenheden. Frank: "In een wegrestaurant bij Utrecht kwam ik als vader de verschoonruimte niet in. Ik moet de heren-wc opzoeken. Bedankt AC!"

Wat ze wel mogen? Zich aanmelden bij de mailinglijst voor thuisblijfmoeders (www.onelist.com/subscribe/thuisblijfmoeders). Ellen heet ze van harte welkom.