Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

6 mei 2012 door Lindsy Szilvasi

Van je familie moet je het hebben

Enthousiaste ouders zetten bijna alles van hun kinderen online. Hoe ver gaan ouders, waarom doen ze dat, en waar liggen de grenzen?

Kies bewust wat je online zet. Verstandig advies, maar veel kinderen hebben die keuze niet. Enthousiaste ouders zetten namelijk bijna alles online: van het eerste plasje tot ziekenhuisverslagen. Hoe ver gaan ouders, waarom doen ze dat, en waar liggen de grenzen? Bits of Freedom onderzocht het fenomeen family blogging.

Niets te verbergen

Social media maken het supermakkelijk voor ouders om verhalen, foto's en filmpjes van hun kinderen te delen. Soms levert dat mooie beelden op, zoals de film die Frans Hofmeester maakte van zijn dochter Lotte: 

Het Museum voor Communicatie wijdt zelfs een tentoonstelling (W.E. Blog) aan bloggende gezinnen. In het voor de tentoonstelling gemaakte filmpje vertellen ouders dat ze via blogs foto's met familie in het buitenland delen en een stukje familiegeschiedenis bewaren voor later.

"Ik heb niets te verbergen", meldt een bloggende moeder. Maar haar dochter is toch niet blij wanneer haar moeder de wereld op de hoogte brengt van haar dochters eerste ongesteldheid.

Vrijheid van meningsuiting?

Family bloggers delen heel persoonlijke informatie met een groot publiek. Dat kan leiden tot inbreuk op de privacy van familieleden, vaak kinderen, over wie wordt geschreven. Privacy is een grondrecht: op grond van artikel 8 EVRM heeft iedereen recht op respect voor zijn privé-leven. Maar anderzijds: ook bloggende ouders hebben recht op vrijheid van meningsuiting.

Welk recht weegt nu zwaarder bij family blogging? De Rechtbank Arnhem oordeelde op 31 januari 2011 in kort geding dat een vader een blog over zijn kind niet hoefde te verwijderen, ondanks dat de moeder van het kind daar om gevraagd had. Het blog bevatte geen herkenbare foto's van het kind en bijna geen informatie, afgezien van een naam. Het is waarschijnlijk dat een afweging tussen deze twee rechten anders uitvalt wanneer er meer over het kind zou worden onthuld.

To blog or not to blog

NRC Next berichtte al eerder over bloggende en Facebookende trotse ouders. De schrijvers van het artikel wijzen erop dat informatie die wordt gepubliceerd, ook kan worden ingezien en gebruikt door derden.

Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de betrokken kinderen: in het filmpje van W.E. Blog blogt een moeder uitgebreid over haar zoon die met de politie in aanraking is geweest. Het is de vraag of die publicatie erg handig is wanneer hij bijvoorbeeld gaat solliciteren in de toekomst.

Kortom, ouders hebben de behoefte om te bloggen over hun gezin, maar de vraag is of ze zich voldoende bewust zijn van de risico's. Ouders creëren een digital footprint van hun kind die op lange termijn nadelige gevolgen kan hebben.