Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 maart 2020
Het is voorjaar en dat betekent dat de klok een uur vóóruit gaat. Soms best fijn, zeker als je kind normaal gesproken om 6.00 uur al rise and shine is. Maar voor andere kinderen is het misschien toch handig om dezelfde tijden aan te houden. Dat betekent dat je het ritme dus een uurtje moet opschuiven. Hoe kun je dat doen? In dit artikel krijg je tips van slaapcoach Chantal van der Vet.
Het is lente, wat heerlijk! De dagen worden langer en we zien de zon weer geregeld schijnen. Het enige kleine nadeel van de komst van de lente: je moet omschakelen van wintertijd naar zomertijd. Volwassenen kunnen er al last van hebben, maar kinderen ook! Nu is het kleine voordeel dat alles een uur later is en je dus niet om bijvoorbeeld 6.00 uur een kind aan je bed hebt staan, maar dat betekent ook dat je kind ’s avonds nog een uur langer tussen jullie in op de bank zit. Hmmm. Hoe kun je die omschakeling van wintertijd naar zomertijd soepel mogelijk laten verlopen voor je kind? Lees hier drie opties van slaapcoach Chantal van der Vet.
Er zijn drie methodes die je kunt gebruiken om van wintertijd naar zomertijd om te schakelen:
Je laat het op zijn beloop: je doet dus helemaal niets en gaat verder met jullie routine. Dit houdt dus in dat alles een uurtje later is. Jullie kinderen laat je gewoon uit zichzelf wakker worden (heerlijk een uur langer slapen!). Dit werkt vooral goed als je kind normaal gesproken om 19.00 uur ging slapen en rond 6.00 uur weer wakker was. Dat wordt nu 20.00 uur slapen en 7.00 uur wakker. Is dat probleem ook weer opgelost. Maar als je kind normaal gesproken rond 19.30 of 20.00 uur naar bed ging, dan wordt dat nu dus rond 21.00 uur en dat is eigenlijk te laat voor kleine kinderen omdat het hun natuurlijke ritme verstoord. Je kunt dan beter één van de andere manieren proberen.
Schuif het telkens met 10 minuten op: Je begint met je kind(eren) 10 minuten voor de normale ‘wakkertijd’ wakker te maken. Niet altijd heel prettig, maar het is voor een goed doel. Vergeet dan niet de oude tijd in gedachten te houden. Vervolgens leg je jouw kind ook 10 minuten eerder op bed voor het middagdutje en dat doe je ’s avonds ook. Doe dit een aantal dagen achter elkaar totdat je de gewenste tijd hebt bereikt.
Neem een grote stap in het weekend: op zondag wordt de klok verzet. Je kunt op die dag je kind een half uur eerder wakker maken dan hij/zij normaal opstaat. Je brengt je kind ’s middags en ’s avonds ook een half uur eerder naar bed. Denk niet dat je er dan meteen klaar mee bent, want je kind kan nog best een week de tijd nodig hebben om er goed aan te wennen.
Nog een paar tips voor een soepele omschakeling van wintertijd naar zomertijd:
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Chantal van der Vet, slaapcoach en onrustdeskundige bij De Slaapjuf.