Herfstvakantie tip: deze avontuurlijke gezinscamping midden in de natuur is magisch

3 juli 2004

Veilig vrijen op vakantie

Hoe zorg je dat je kinderen geen AIDS oplopen in de vakantie? Hier leest u alles wat u moet weten over het voorbereiden van uw kinderen op de zomervakantie.

Nogal wat jongeren raken tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Veel van hen nemen echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen, Slechts 34% neemt een pakje condooms mee.

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan, is "om er even tussenuit te zijn" en niet om seks te hebben. Maar eenmaal op vakantie, blijkt dat een andere omgeving, de zon, een losse sfeer en het ontmoeten van nieuwe mensen toch invloed te hebben op jongeren. Jongeren hebben op vakantie sneller seks dan in normale omstandigheden.

Pakje condooms in de koffer

Jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, vrijen veiliger dan zij die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het bovendien makkelijker om over veilig vrijen te praten. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren.

Daarnaast blijkt condoomgebruik te worden onderschat door jongeren die nog nooit eerder aan seks hebben gedaan. Het blijkt van tevoren makkelijker gezegd, dan in de praktijk gedaan.

Veel jongeren komen dan ook met een soa terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn.

Praten over veilig vrijen

Het is dus heel belangrijk om als ouders tijdig met je kinderen over veilig vrijen te kunnen praten. Veel ouders worstelen alleen met de vraag hoe.

Hoe begin je over condooms en de pil en hoe zorg je dat je kind ze ook in zijn/haar koffer stopt? Om u op weg te helpen bij deze vragen, volgen hier enkele tips.

Tips voor ouders

  • Probeer er zo open en eerlijk mogelijk over te praten met uw kinderen, ook al is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Dwing ze echter niet tot spreken. Toon oprechte belangstelling en respect voor de meningen en de gevoelens van uw kind. Een open gesprek houdt in dat u vragen stelt die niet alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden. Zo voorkomt u dat een gesprek snel stokt.
  • Soms kan een afleidings-manoeuvre heel goed werken. Dus: een gesprek starten over iemand anders dan je eigen kind. Vraag bijvoorbeeld of vriend X of vriendin Y condooms meeneemt op vakantie. ("Geen idee". "Geen idee? - Hebben jullie het daar dan nog nooit over gehad?", etc.)
  • Het lijkt vreemd om je voor te bereiden op iets waarvan je niet weet of het gaat gebeuren. Maak uw kind duidelijk dat seks uiteraard niet móet, maar mócht het gebeuren, dat het dan wel beter is om goed voorbereid te zijn.
  • Bespreek eens met bevriende ouders hoe zij dit aanpakken.
  • Praat eens met de ouders van het vriendje of vriendinnetje waarmee uw kind op vakantie gaat.
  • Als u praten moeilijk vindt, of moeilijk een ingang kunt vinden bij uw kind: bestel een brochure voor uw zoon/dochter (zoals het Vrij Veilig paspoort, zie onder) en leg zo'n publicatie op hun kamer. Zij zullen het zeker lezen.
  • Begin een gesprek over de dingen die uw kind meeneemt op vakantie en bespreek of daar ook condooms bij zitten.
  • Besteed niet alleen aandacht aan de risico's van seks, maar geef ook aandacht aan de leuke en spannende kanten van verliefdheid en vrijen.
  • Verwijs uw zoon/dochter naar een goede website, zoals www.safesex.nl of www.soaaids.nl
  • Vraag een docent op school of er aandacht wordt besteed aan veilig vrijen. Er bestaan goede lespakketten, zowel voor het VMBO als voor het HAVO/VWO. Wijs de docent op de mogelijkheid deze te bestellen, via www.soaaids.nl.

Goed om te weten over condooms

  • Zorg dat uw kind condooms met een CE-logo uit Nederland meeneemt. Die zijn betrouwbaar.
  • Zogenaamde fun-condooms zijn leuk, maar niet betrouwbaar.
  • De pil is het meest betrouwbare middel om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het blijft dus belangrijk om condooms te gebruiken, ook wanneer een meisje de pil slikt.
  • Condooms zijn te koop bij de drogist of de apotheek. In veel café's en disco's zijn condooms verkrijgbaar in condoom-automaten. Je kunt condooms ook online bestellen.