Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

23 oktober 2015

Vrijen om een kindje te maken

Als het niet lukt om een kindje te maken, waar kan dat dan aan liggen? Er is meer tussen hemel en aarde dan eitjes en zaadjes.

Als je een kindje wilt maken, en als dat niet goed lukt, dan ga je je al snel afvragen waar dat aan ligt. De oorzaak kán lichamelijk zijn. Zoals: geen eisprong, of afgesloten eileiders, of futloze zaadcellen, of helemaal geen zaadcellen. Dat is allemaal goed te testen.

Maar bij ruim een derde van de paren blijft de oorzaak van de onvruchtbaarheid onduidelijk. Wat zou er dán aan de hand kunnen zijn?

Het vermoeden bestaat dat vruchtbaarheid niet alleen bepaald wordt door de kwaliteit van de eitjes en de kwaliteit van de zaadjes. Maar ook door 'seksueel gedrag'. Wow! Dus tóch op je kop gaan staan om het zaad goed naar binnen te laten stromen?

Nee, op je kop gaan staan wordt niet als serieuze oplossing onderzocht. Maar wel: intensieve seksuele counseling, om de seks plezieriger en minder stressvol te maken. Omdat uit dierproeven blijkt dat er hormonale en immunologische factoren – in het zaadvocht van het mannetje – een rol spelen bij de innesteling en de groei van een embryo.

Het idee is dus dat plezierige en stressloze seks bevorderlijk kunnen zijn voor de zwangerschap. Maar dat gaat nog verder onderzocht worden... (Zodra de resultaten beschikbaar zijn, zullen we die melden.)

Bron: Seksuele gemeenschap is meer dan het bij elkaar brengen van zaadcel en eicel (persbericht promotie-onderzoek VU mc)

Zie ook: Ovulatie of eisprong: een eicel klaar voor bevruchting op 24Baby.nl.