Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

30 mei 2003 door Justine Pardoen

Waar hebben we het over?

Wat pesten is, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Of toch? Waar ligt eigenlijk de grens tussen plagen en pesten?

Pesten kan variëren van uitgelachen worden om je brilletje tot stelselmatig in elkaar geslagen worden. Sommige kinderen lopen rond met zelfmoordplannen, beschadigen zichzelf, raken al hun spontaniteit kwijt en blijven een leven lang bang voor onbekende situaties. De gevolgen van pesten kunnen desastreus zijn.

Maar niet alleen voor de slachtoffers kunnen de gevolgen ernstig zijn, ook voor de daders. Recente onderzoeken wijzen uit dat een groot deel van de kindermisbruikers als kind gepest is op school en dat jonge dadertjes, als ze eenmaal volwassen zijn, vier keer zoveel kans lopen om in het criminele circuit terecht te komen.

En vergis u niet: het is bepaald geen kleine groep die met pestgedrag te maken heeft. Deze week (eind mei 2003) kreeg de website http://www.pesten.net zijn vijfmiljoenste bezoeker.

Vragen van ouders

Ook Ouders Online krijgt regelmatig vragen van ouders die op zoek zijn naar de beste manier om om te gaan met pestgedrag:

  • Overdrijf je, als je je kind wilt beschermen?
  • Wanneer is het nog gewoon plagen en wanneer wordt het pesten?
  • Wat zijn de signalen van je kind en hoe reageer je daarop?
  • Wat doe je als de school niet kan of wil reageren?
  • Wat doe je als je kind niet wil dat jij het onderwerp aankaart bij de leerkracht?

Daarnaast zijn er ouders die zich afvragen waar iedereen zich toch zo druk over maakt. Het is goed om dat gesprek weer eens te openen; we doen dat aan de hand van een Forum-discussie.

Forum-discussie

Een uitgewerkt voorbeeld van een vraag aan Ouders Online presenteren we deze week als start voor een openbare discussie op ons Forum. Onder de bezoekers van Ouders Online zitten namelijk ouders die al eerder met dit bijltje gehakt hebben, en er zinnige dingen over kunnen zeggen. Handig voor de nieuwkomers, die hun positie nog nader moeten bepalen.

Inhoudsopgave

Ons thema over pesten omvat de volgende artikelen:

  • Pestweb.net – Opinie van NRC-columniste Amanda Kluveld;
  • Kinderen en pesten – boekbespreking;
  • No Blame – een nieuwe anti-pest methode voor scholen;
  • Wat moet ik doen? – de aanzet voor onze Forum-discussie;
  • Surftips.

Normaal zou ik zo'n inleiding afsluiten met "Ik wens u veel leesplezier". In dit geval is dat minder gepast, vanwege de aard van het onderwerp, dat niet zo plezierig is. Ik beperk me dus maar tot de hoop dat u er baat bij heeft.